×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  31 Юли 2012

  Когато дойде време за бавачка...

  Публикувана в В помощ на мама
  Оценете
  (0 гласа)

  Как да я намерите?
  Може да откриете бавачка за своето съкровище чрез обяви в медиите, във форуми на майки в интернет, в детската градина (помощен персонал, стажанти), обяви в социалните служби или с посредничеството на агенции. Колкото по-малко е детето, толкова по-възрастна и опитна трябва да е детегледачката.


  Млада, възрастна, опитна...
  По-младите бавачки често са за предпочитане, нуждаят се обаче от повече напътствия за подсушаването, храненето, каква да е температурата на храната, кое да се изварява, каква е безопасната позиция за спане на бебето и т.н. По-възрастните и опитни гледачки, сред които са майки, възпитателки, медицински сестри, се нуждаят от по-малко разяснения. Обикновено те запазват хладнокръвие в стресови или застрашаващи ситуации (знаят кога да се обадят на родителите, как да утешат малкото, как да го приспят). По-големите деца предпочитат по-млади гледачки, които са склонни да лудуват с тях.


  Подготовка преди първото посещение
  Прекарайте предишния ден или вечерта, като наблюдавате детето си през погледа на непознат. И съставете списък– къде са еднократните пелени, шишетата, дрехите, играчките за гушкане. Има ли детето любима книжка и ритуал за заспиване?Оставя ли се лампата да свети, докато спи? Как се успокоява най-лесно – с песничка, с носене на ръце или със сешоара? Къде са ключовете, парите и списъкът на телефонните номера за спешни
  случаи?


  Как стартът да е успешен?
  Важно е сближаването на детето с бавачката да става постепенно. По възможност я поканете преди започване на работа, за да се опознаете и да обсъдите всичко на спокойствие. Оставете я сама едва след като сте сигурни, че ще се справи. Отначало я повикайте евентуално на кафе, по-късно за по-дълго при нужда. Когато вече постъпи на работа, при излизането ви от дома не се крийте от детето, а се сбогувайте с него спокойно и разумно.


  Ясла вместо бавачка
  Според интернет анкета на „9 месеца” над 62% от младите майки планират да дадат детето си на ясла, след като се върнат на работа. В условията на финансова криза държавните детски ясли се оказват далеч по-предпочитан избор за младите семейства от наемането на бавачка. Освен финансовия аспект, плюсът на детската ясла е, че детето има ежедневен контакт със свои връстници. Минусът е, че е изложено на по-голям риск от вирусни зарази. Едва 5.6% от младите майки имат намерение да се доверят на детегледачка след изтичането на отпуска им по майчинство. Предвидимо далеч по-популярна от бавачката е всеотдайната баба, ежедневно ангажирана с детето. 17% от майките твърдят, че изцяло ще разчитат на някоя от бабите да поеме грижите за мъника. Най-малко популярен сред младите семейства е вариантът таткото да си вземе отпуск и да остане у дома с детето вместо нежната си половинка – само 1.7% от анкетираните виждат в това добра алтернатива. 13.4% пък все още имат колебания и не могат да вземат категорично решение.


  „9 месеца”

  Още в Развитие

  Готово ли е за...?

  Със сигурност докато сте бременна, ще прочетете много книжки за това кое е правилно и кое грешно при отглеждането на детето. С появата на бебето… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени