×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  26 Сеп 2006

  Смъртно уморена...

  Публикувана в В помощ на мама
  Оценете
  (0 гласа)

  Бебето е вашето най-голямо щастие. Всеотдайно и почти денонощно се грижите за него. Любовта ви зарежда, но има дни, в които се чувствате напълно изтощена.

  Уловете “симптома"
  Събуждате ли се сутрин уморена? Мечтаете ли денят да свърши по-бързо, детето да заспи и вие да легнете час по-скоро? Ако отговорът на тези въпроси е "Да", най-вероятно сте стигнали прага на изтощението си. Това състояние често се среща, особено при млади майки, амбицирани да носят няколко "дини" – отглеждане на бебе (обикновено и на партньора), професионални ангажименти, грижи за домакинството и пр.
  В специализираната литература това състояние се нарича "изпепеляване" (burn-out), в смисъл на пълно изразходване. Колкото по-изразена е началната еуфория – независимо дали е от новата работа, или от раждането, колкото по-розови са мечтите и представите за бъдещето, толкова по-тежко може да е разочарованието и сривът да е по-силен.
  Особено застрашени са перфекционистите. Положението се влошава, ако такива хора не умеят да отказват и допълнително натоварване. Те дори се самозалъгват, че поемането на нови и нови ангажименти показва колко са полезни и незаменими...

  Фазите
  Първата фаза на “изпепеляването” е претовареността. Разбира се, в живота си всеки има периоди, в които е затрупан от работа. За "изпепеляване" обаче може да се говори само когато претовареността се превръща в стил на живот, в който няма място за почивка и разтоварващи занимания.
  През втората фаза се появява досадата – заслужават ли си усилията, ще ги оцени ли някой. Работата вече не доставя удоволствие, дори и удовлетворение. Прокрадва се утешението: "Само да дойдат празниците и ще си почина" или "Ако организирам нещата по-добре, ще се справя с всичко по-бързо и лесно".
  Скоро настъпва и третата фаза, при която силите намаляват все повече, появяват се здравни проблеми – болки в стомаха, чести вирусни инфекции, безсъние, раздразнителност...
  В четвъртата фаза доминират апатията и отчаянието. Вече нищо не е наред, но липсва и всякакво желание за противодействие. Дошъл е възможно най-късният срок да се потърси квалифицирана помощ от психиатър.

  План за противодействие
  Не чакайте да стигате до четвъртата фаза. Можете да противодействате по-рано, стига да имате воля за това. Вярно, че никак не е лесно. “Изпепеляването" донякъде прилича на алкохолизма – всички виждат, че засегнатият се самоунищожава, само той отрича очевидното.
  Ако се опасявате, че сте пред пълно физическо изтощение, опитайте да се справите с автотренинг. Временно се дистанцирайте от всекидневието. Представете си, че сте човек, който се мъчи да отреже дърво с тъп трион. Усилията стават все по-големи, трионът – все по-тъп. За нищо на света не искате да спрете и да го наострите, защото няма време!
  Отстъпете крачка назад. Дайте си сметка какво трябва да промените в живота си, и то незабавно.
  Правете почивки. Дори компютрите имат защита и се самоизключват при претоварване. Паузите са нужни и за да не се фиксирате прекалено върху работата или семейството. Овладейте някоя от техниките за релаксиране – йога, отпускане на мускулите...
  Разпределяйте правилно времето си. Започвайте с неприятните дейности, степенувайте нещата по важност, разграничавайте спешното от важното, научете се да прехвърляте част от работата си и на други.
  Разтоварете графика си от многото ангажименти. Ето една добра “противоотрова” за стреса: един път седмично вписвайте в календара си "ЗМ" (за мен) и в определеното време не правете нищо. Усамотете се, изключете мобилния си телефон, не гледайте дори телевизия. Ако имате желание, вземете душ, послушайте хубава музика. Достатъчно е да си осигурите ½ или 1 час "ЗМ".
  Формулирайте точно желанията си. Представете си, че някой (добрата фея?) би могъл да изпълни част от тях. Напишете ги на един лист. Изредете кое ви доставя радост и се опитайте да реализирате част от написаното.
  Анализирайте отново целите, които сте си поставили. Откажете се от някои, други отложете за по-далечното бъдеще...
  Научете се да отказвате. Няма да ви е лесно да признаете, че нямате повече сили, особено когато всички – партньорът, децата, шефът, колегите – не са свикнали да чуват от вас "Не мога!". Въпреки това приемете, че не е престъпление да не успявате да се справяте с всичко. Споделяйте проблемите си. Не се изолирайте – споделените тревоги ще намалят стреса, на който сте подложена. Пестете времето и силите си, но не и за сметка на контактите с приятели и любими същества!
  Хранете се здравословно и особено се грижете за добрия си сън. Не отлагайте прегледите при лекаря и зъболекаря.
  Радвайте се на живота. От време на време си подарявайте нещо хубаво от списъка на желанията.
  Разхождайте се и се наслаждавайте на природата. Вечер си припомняйте кое ви е доставило радост през този ден, на какво сте се смели. Така хубавите моменти ще се запазят по-дълго.
  Не отказвайте помощ. Може да ви я предложи приятелка (някой път да изведе бебето ви) или колежка (да поеме част от работата ви).
  Целта на опитите да се предотврати "изпепеляването" от изтощение е да се осигури спокойствие. Трудно е да се постигне при създадената изнервяща обстановка, но това е единственият начин да се измъкнете от омагьосания кръг.

  Още в Рецепти

  “Северен лимон” – що е то? - Зелето

  Според археологически находки от каменната и бронзовата ера зелето е познато като храна още на първобитните хора. Разбира се, това е било дивото листно зеле,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени