×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  06 Апр 2020

  Медицинска експертиза на временната неработоспособност при бременни жени

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)

  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

  Във връзка с писмо № 16-00-49/23.03.2020 г. на Министерство на здравеопазването с указания относно медицинската експертиза на бременни жени, Ви информирам следното:

  Със Заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, във връзка с обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение по повод епидемичната обстановка и опасността от разпространение и зараза с COVID-19 в страната, бяха разпоредени редица мерки, включително и следният обхват на медицински дейности: преустановяване на плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

  С цитираната заповед не е въведена забрана за функционирането на лечебните заведения извън обсега на споменатите медицински дейности, включително и по отношение на осъществяването на медицинска експертиза за временна неработоспособност, която е относително самостоятелна медицинска дейност и не е свързана с гореизброените, попадащи под забрана. Освен това медицинската експертиза за временна неработоспособност е дейност, която е свързана е потребности на населението в краткосрочен план, има социален характер и не подлежи на отлагане във времето.

              Във връзка с гореизложеното, както и във връзка с многобройните сигнали от бременни жени за отказ на лекарите, които наблюдават тяхното здравословно състояние и развитието на бременността, да издават болнични листове, свързани с бременността, Ви напомням, че медицинската експертиза не е част от женската консултация на бременните жени и е необходимо те да получават безпрепятствено и своевременно болничните листове, свързани както с патология по време на бременността, така и с физиологичната бременност през последните 45 дни преди определения термин.

              Във връзка със забраната за осъществяване на женска консултация, обръщам внимание, че извън това основно правило, касаещо всички лечебни заведения и цялото население на страната, и което се отнася за общите случаи, има и специфични случаи на бременност. При тях се изисква по-специално наблюдение, по индивидуално определен план от съответните специалисти по акушерство и гинекология, в зависимост от конкретния проблем на жената и/или плода. В тази връзка е важно да осъществявате специалната грижа и наблюдение за този контингент от бременни жени и в зависимост от тяхната експертна оценка да извършвате всички необходими прегледи и изследвания с цел недопускане на неблагоприятни последствия за жената и бременността. За тази цел необходимо е въвеждането на допълнителни предпазни мерки като индивидуално определяне на часове за посещение в лечебното заведение при спазване на всички останали противоепидемични мерки, така че да се разделят потоците от пациенти и да не се допуска струпването им по едно и също време. Недопустимо е на жени с бременност в риск да се отказва наблюдение и медицинска грижа единствено с аргумента, че има заповед, с която е забранена женската консултация, без да се проявява необходимото внимание и индивидуален подход.

  Напомням също, че извън прегледите и изследванията, включени в наблюдението на нормална бременност, които съставляват плановата женска консултация на здрави бременни жени (съгласно Наредба № 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията) и са обект на ограничение предвид въведените противоепидемични мерки, няма забрана за извършването на други изследвания, свързани с бременността. Такива например са изследванията, които оценяват риска от раждане на дете с хромозомни и наследствени заболявания, ултразвукови изследвания, както и други медико-диагностични изследвания и прегледи при лекари специалисти, неподлежащи на отлагане във времето, по преценка на наблюдаващия бременността специалист.

  Важно е да подчертаем и необходимостта от консултиране на бременната жена във всички случаи когато има някакви оплаквания, независимо дали те са свързани или не с бременността, като в тези случай специалистите, наблюдаващи бременността трябва да проявяват необходимия професионализъм и хуманност и да не отказват преглед и медицинска консултация под претекст за извънредното положение или епидемична обстановка.

  От РЗИ

  ДО РЪКОВОДИТЕЛИТЕ

  НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

  Още в Бременност

  Калцият – как да си го набавим през 9-те месеца

  Калцият е минерал, който изпълнява различни задачи в организма, от които най-важно е значението му за костите и зъбите. Той е вграден както в тъканта… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени