×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  05 Авг 2009

  За успешното кърмене на повече български бебета

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)


  Екипът на списание „9 месеца” събра повече от 40 бъдещи и настоящи майки на дискусия на тема „Кърмене”.

  Майки с опит приеха да напътстват бременните жени и да ги подготвят за предизвикателствата на кърменето. Срещата се състоя днес (5 август 2009 г.) в столичния ресторант Академията. Най-малкото кърмаче, чиято майка се възползва от възможността за споделяне на опит,  бе едва на 15 дни. Младата жена вече се е сблъскала с проблеми и трудности и дойде да се посъветва с по-опитните кърмачки.

  Акушерките  Роза Юрукова и Виолета Тоткова от ІІ МБАЛ – София и Център за бъдещи родители и грижа за детето "СУПЕР МАМА" дадоха на майките ценни съвети за успешно кърмене. Болницата е включена в програмата на УНИЦЕФ „Болници – приятели на бебето” и като част от екипа на родилното отделение и двете акушерки са преминали обучение за стимулиране на кърменето още от първите часове след раждането.

  Кърмилите майки споделиха с присъстващите редица проблеми. Подготовката за кърмене трябва да започне месец и половина–два преди раждането след разрешение и информация от проследяващия бременността лекар. От 20 майки едва 2 са получили съвет от акушер-гинеколога си за подготовката за кърмене.

  Не липсват проблеми за майките и в родилния дом. Заради правилата и режима на бебета в някои болници родилките са изолирани от детето си в най-важните часове след раждането, и дори дни след това. Често липсват съвети и подкрепа от персонала на родилните домове. В тази връзка акушерка Виолета Тоткова сподели правилата за работа в  „Болница – приятел на бебето”. Само два часа след раждане по естествените пътища детето трябва да се постави на гърда, а при раждане със секцио се чака 6 часа. В  тези болници майката може да кърми 12 пъти в денонощието.

  Помощ и информация при проблемно кърмене майките откриват изключително трудно. Малко са центровете, където могат да ги консултират, и често се прибягва до „консултации” във форумите. Търсете помощ и съвет от лекар още при първите опасения за проблем, посъветваха акушерките и майките с опит. Някои от тях  успешно са кърмили децата си до 2-годишна възраст, а други са прекратили кърменето месеци след раждането въпреки желанието си.

  Как “9 месеца” подкрепя кърменето чрез С „9 месеца” на училище

  С “9 месеца” на училище e инициатива на списание “9 месеца”, стартирала в столицата през 2003 г. От октомври 2006 г.  С “9 месеца” на училище се пренесе и в още 6 града на страната – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен. 

  От началото на 2009 г. 700 бременни жени са слушали лекции на тема „Кърмене” в училището на списание „9 месеца”. Не малка част от тях вече са споделили, че успешно кърмят бебето си. Към момента екипът ни поддържа връзка с 3400 майки, посещавали С “9 месеца” на училище.

  Събитието е част от честването на Световната седмица на кърменето у нас, която се провежда от 1 до 7 август 2009 г.

   

  Още в Развитие

  Д-р Пеетерс: В България работещите с деца в ранна възраст се нуждаят от повече практика

  Д-р Ян Пеетерс, международно признат експерт в сферата на качеството на образованието и грижите в ранна детска възраст, се срещна с експертите  във фондация „За… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени