×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  17 Сеп 2020

  Заместник-началникът на ВМА изнесе лекция пред ветеринарни лекари

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (1 глас)

  II Ветеринарномедицински паразитологичен форум – паралел между хуманната и ветеринарната медицина в сферата на паразитологията

  На 12 септември 2020 г. в Парк хотел „Витоша” се проведе II Ветеринарномедицински паразитологичен форум”, организиран от д-р Евгени Евтимов (Vet Star Clinic) и д-р Георги Маринов (клиника „Свети Георги”), заедно с редица фирми - производители, вносители и дистрибутори на ветеринарномедицински продукти.

  119181323 2781352505480702 4092405418176434502 n

  Участниците във форума бяха над 85 ветеринарни лекари и студенти, които спазваха всички мерки за безопасност във връзка с COVID-19. Специален гост-лектор беше полк. доц. д-р Георги Попов – началник на Катедра „Инфекциозни болести” и зам.-началник на ВМА. Високопоставеният гост изнесе лекция на тема: ЛАЙМСКА БОЛЕСТ. Специални гости на събитието бяха още: проф. д-р Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ; доц. д-р Костадин Кънчев – преподавател в катедра „Инфекциозна патология, ХРКХЖП” към ЛТУ, София; доц. д-р Надя Златева – преподавател в катедра „Хирургия, рентгенология, акушерство и гинекология”, ФВМ към ЛТУ, София и доц. д-р Веселин Киров – преподавател в катедра „Животновъдни науки”, ФВМ към ЛТУ, София. Презентации по темата бяха представени от: д-р Евгени Евтимов и д-р Георги Маринов за новостите в противопаразитните продукти; полк. доц. д-р Георги Попов за диагностиката, терапията и превенцията на Лаймската болест в България; доц. д-р Костадин Кънчев за антихелминтната резистентност при кучето и котката; д-р Радослав Веселинов и д-р Радослав Рафаилов за диагностичните паразитологични тестове, които заедно с д-р Севен Мустафа и д-р Йоан Славчев представиха интересни случаи от практиката. Темата за лекцията на полк. доц. д-р Попов е подбрана поради факта, че най-уязвимата група за Лаймска болест са ветеринарните лекари. Както знаем, няколко години поред има бум на кърлежи и клиниките са пълни с животни, които са обект на ухапване. Правилното изваждане на кърлежите, използването на предпазни средства, както и недокосване на кърлежа са в основата на опазване от заразяване.

  119435147 330774905015821 3090959230115748987 n

  След лекцията си, полк. доц. д-р Попов получи грамота за протегнатата ръка, чрез която се свърза хуманната и ветеринарната медицина по тази тема. Организаторите изказаха своята благодарност и възхищение от високопрофесионалния поглед, с който беше направен паралел на концепциите, разглеждани поотделно във всяка една от двете професии. Те споделиха: „Едно, наистина значимо действие, което осмисля многобройни, бъдещи направления в полза на хората и животните. Стъпка, очертаваща концепцията за целокупност на здравеопазването и трасирането му, като следващо ниво на екзистенциалност.”

  Форумът завърши с томбола, награждаване на участниците и закриване с обещание за провеждане на III Ветеринарномедицински паразитологичен форум през 2021 г.

  Още в Празници

  Магията на името през месец юли

  Юли е от знаменателните месеци, чието наименование се свързва с много лични имена, подсказващи времето на раждане на детето. Такива са Юли(я)(н)(к)(а), Юл(к)а, Юлита, Юлин(к)(а),… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени