×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  30 Юли 2007

  Изненадващи факти?

  Публикувана в Любопитно
  Оценете
  (0 гласа)

  Готова ли сте за най-големия ден в живота си? Ще ви запознаем с някои факти около раждането, които със сигурност няма да откриете в книгите.
  Доста бъдещи майки нямат много точна представа какво ще се случи по време на раждането. Вината не е тяхна. Най-вероятно са посещавали редовно женската консултация (или прегледите при своя акушер-гинеколог) и са научили как да контролират дишането си. Повечето са наясно с основната “програма” – контракции и напъни... И все пак – нещо дребно и неочаквано, като повръщане в присъствието на акушерката, може да ги извади от равновесие. Колкото и да знаете за това вълнуващо събитие, вероятно в родилната зала ще преживеете и някои изненади.

  “Изтощаване” на мозъка

  “Изтощаването” на мозъка е обичайно явление при раждането, тъй като процесът изсмуква цялата ви енергия. Това е все едно да трябва да казвате азбуката, докато някой ви удря с чук по главата – вие сте напълно объркана.
  Значи ли тогава, че няма смисъл да посещавате училище за подготовка за раждане? Не, разбира се. Просто имате нужда от някого, който да ви върне към ритъма. Преди раждането обяснете на партньора си, че се нуждаете от неговата подкрепа или си помислете кой друг би могъл да ви помага в родилната зала.

  Позиви за повръщане Много бъдещи майки не знаят, че по време на раждането могат да изпитват гадене и позиви за повръщане.
  Състоянието наподобява сутрешното гадене през първите седмици на бременността. Това неразположение може да се дължи на различни причини. Ако ви приложат епидурална анестезия, може да се получи внезапно спадане на кръвното налягане, придружено от гадене. То може да настъпи и в резултат на силни родилни болки или при пълен стомах, тъй като по време на раждане храносмилането се забавя. Затова преди раждането е добре да хапнете нещо леко и да пиете само вода. Това обаче не гарантира, че ще избегнете гаденето. Не се притеснявайте – акушерките са подготвени за това, така че няма да се изложите, ако повърнете в родилната зала. Няма да сте и първата, на която се случва...

  Техно мама

  Много бъдещи майки нямат никаква представа за техническото обзавеждане на родилната зала. Най-често в нея има електронен фетален монитор, както и екипировка за различни видове анестезии. При рискова бременност феталният монитор е задължителен, при нормална бременност той може да се включва с прекъсване.

  Мръзнене посред лято?

  Сигурно ще ви е странно, че без да ви е студено (навън може и да е зноен летен ден!), в родилната зала треперите и зъбите ви тракат. Причината за тази реакция на организма не е напълно изяснена, но това се случва при около половината от раждащите. Във всеки случай не се дължи на мръзнене – обикновено по време на раждането телесната температура се повишава с 1–2 градуса. Според най-нови проучвания това може да се дължи на несъвместимост на кръвта. По време на раждането малко количество от кръвта на плода се смесва с вашата кръв и ако кръвните ви групи са несъвместими, може да се стигне до втрисане. Макар усещането да е непривично, то е напълно нормално и обикновено изчезва няколко часа след като бебето дойде на бял свят.

  Зли демони в душата

  По време на раждането някои жени са обзети от истинска истерия – крещят, обиждат акушерката и лекаря, ругаят партньора си. Поведението им е толкова неадекватно, че понякога дори и най-опитните акушерки са стъписани.
  По време на раждането вие изпитвате болки и изтощение, освен това настъпват резки промени в нивото на естрогените и прогестерона, които предизвикват промени в настроението. Не се тревожете, това е напълно нормално и по-късно ще имате възможност да се извините.

  Срамни звуци

  За много жени изпускането на газове по време на раждането е най-притеснителното нещо, въпреки че срещу това не може нищо да се направи. Докато бебето се промъква през родилния канал, от ануса ви излиза въздух под налягане. Налягането предизвиква пръцкане особено при епидурална анестезия, която премахва чувствителността на ануса. Понякога се стига и до изтласкване на чревно съдържимо навън. Акушерките са се срещали и с това. Те своевременно ще ви почистят и не си струва заради това да се тормозите до края на раждането.

  Не моментална любов

  Някои жени мигновено, още при първата прегръдка, изпитват голяма любов към новороденото. Други пък се нуждаят от време да се възстановят, да забравят болките и чак след това да обърнат по-сантиментално внимание на бебето си. Това е напълно нормално. Ако сте преминали през силно физическо и психично изтощение, имате нужда от време за възстановяване. Помолете акушерката да ви донесе бебето след един час – дотогава ще сте възвърнали самоконтрола си и ще сте готова да изпитате любов към новороденото.

  Още в Мнението на специалиста

  Има по-добри препарати

  Може ли да се използва зехтин при чувствителна кожа? Зехтинът действа като омазнител, но се изтрива лесно и не създава достатъчно добър филм върху кожата.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени