×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  01 Сеп 2010

  “Лъжиците” – в музея?

  Публикувана в Любопитно
  Оценете
  (0 гласа)

  Форцепсът се използва при едно на 20 раждания във Великобритания, но се повдига въпросът, дали той все още има място в съвременната родилна зала.
  Майка си спомня, че новороденият й син се е нуждаел от няколко шева около окото си след раждане с форцепс, а самата тя е била травмирана от гледката и й е трябвало доста време, докато създаде истинска връзка с бебето. Сега 7-месечното й дете е здраво и весело, а майката обмисля предложението на лекарите да приложат на сина й пластична хирургия.
  Около 12–15% от ражданията във Великобритания се извършват чрез операция или с помощни средства (асистирано) при вагинално раждане, около половината от които с форцепс. Той се използва от края на XVII век и прилича на две кръстосани метални лъжици. Всяка “лъжица” обхваща една страна от главата на бебето, за да му помогне да се измъкне от родилния канал при контракциите.

  Въпрос на поза и опит
  По света форцепсът все по-малко се използва, а в САЩ в повечето болници напълно са го отстранили. Защо при трудно раждане се предпочитат вакуум-екстрактор или спешно секцио? Специалистите твърдят, че вакуум-екстракторът е първият им избор, тъй като с негова помощ рискът от разкъсване на влагалището е по-малък и не винаги се налага епизиотомия. Ако бебето обаче е под 34 седмици или е с лицево предлежание, това помощно средство не се препоръчва. В тези случаи се прилага форцепс. Има три основни вида “лъжици”. Ако темето на бебето се вижда, но главата му е заклещена между влагалището и задните части, се използва определен вид форцепс. Ако бебето се придвижва по родилния канал, но бавно или е в дистрес, се прилага по-голям форцепс. Но ако лицето на бебето е обърнато към коремната стена на майката, ситуацията е по-рискова и се използва друг вид форцепс за завъртане на бебето. Този вид е по-сложен и изисква доста по-голям опит. Затова не се препоръчва процедурата да се извършва от неопитни лекари.
  Майката, която е имала лошия късмет, описан в началото, смята, че неблагополучията при раждането на сина й се дължат именно на недостатъчните умения на акушер-гинеколога. След неуспешни опити да извади детето с вакуум-екстрактор той опитва и с форцепс, но в края на краищата друг, по-опитен негов колега се справя с форцепса.

  Повишени рискове
  Проучвания, които сравняват форцепса със спешно цезарово сечение, показват противоречиви резултати. Някои от тях сочат повишен риск от травма за майката и за бебето при раждане с форцепс, докато други установяват, че спешното секцио е свързано с по-висок риск от кървене при майката.
  Според Британското дружество за родилна травма рискът от тежки разкъсвания при раждане с форцепс (понякога причиняващи инконтиненция) е много по-висок, отколкото при ползване на други методи. Канадско проучване, проведено през 2007 г., установява, че 29% от жените, родили с форцепс, страдат от инконтиненция на урина, 20% – на фекалии, и 10% – и на двете. Загриженост предизвиква и фактът, че форцепсът може да причини увреждане на нерви или на мозъка на бебето. Тогава защо при очевидните рискове форцепсът все още не е отишъл в музея? Някои скорошни съобщения в специализирани издания намекват, че натискът върху специалистите да намалят увеличаващия се брой на ражданията със секцио води до по-честото използване на форцепс. Това обаче категорично се отхвърля от медиците.
  Според специалисти в опитни ръце форцепсът си остава ценно и често животоспасяващо средство. Въпреки твърденията, че секциото е по-безопасен метод от форцепса, има случаи, при които то може да е по-рисковано. Когато например разширението на шийката е завършило от 2–3 часа и бебето е ниско в родилния канал, травмата от избутването му нагоре за извършване на секцио може да е твърде голяма и да се стигне дори до фрактура на черепа. При заплитане на пъпната връв около врата на бебето най-бързият начин за изваждането му е използването на форцепс.

  Информирайте се
  Ако наистина не желаете раждане с форцепс, уговорете това предварително с лекаря. Имате право да откажете използването на инструменти при раждането и да поискате секцио. По-добре е да не задържате въпросите си за времето, когато влезете в родилната зала. Проучете своевременно дали при вас има повишен риск от използване на инструментални средства при раждането – например дали размерите на таза ви са малки, а бебето голямо, дали има и други причини, които могат до затруднят вагиналното раждане.
  Не забравяйте обаче, че първата цел на всички от екипа е бебето да се роди безопасно и здраво и че вашите представи може да не се окажат напълно точни. Когато сте информирана за възможните проблеми, ще знаете какво точно да искате, ако те се появят при раждането.

  Д-р Георги Янев
  акушер-гинеколог

  Още в Новини

  Една уникална операция и трима спасени – мама, бебе, матка

  Всеки ден в болница „Селена“ се раждат средно 10 нови живота. Някои дни този брой е по-голям, други – по-малък. Всеки ден там се извършват… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени