×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  20 Юли 2018

  Настъпване на Бракстън-Хикс контракции

  Публикувана в Раждане
  Оценете
  (3 гласа)

  Бременността навлиза в своята финална права, започвайки деветия лунарен месец от своето развитие. Следващите 4 седмици са решителни за предотвратяване на преждевременно раждане. Важно е да се отбележи, че след 34-ата гестационна седмица (г.с.) в случай на раждане бебето се класифицира не като преждевременно родено, а като „родено преди термин” – в този период плодът е по-зрял, а белите дробове са относително по-развити. След 36-ата г.с. се приема, че раждането може да стартира във всеки един момент, като бебето вече е достигнало достатъчно развитие, за да се появи безпроблемно на белия свят.

  В този период на бременността се извършва една редовна женска консултация с ултразвукова диагностика и доплерово изследване при проследяващия бременността акушер-гинеколог. Извършват се и съпътстващите рутинни кръвни и уринарни изследвания. Ако в по-ранните седмици на бременността се е наблюдавала физиологична анемия, то сега тя започва да отшумява, тъй като производството на червени кръвни телца настига това на кръвната плазма. Същевременно до 36-ата г.с. на всеки две седмици продължават записите на сърдечните тонове на плода, които задължително трябва да се видят и консултират от проследяващия лекар или друг АГ специалист непосредствено след тяхното извършване.

  В 30–34-ата г.с. се провежда и последният важен преглед при специалист по фетална медицина – т.нар. късна фетална морфология с доплерово изследване, чрез която се оценява общото състояние на плода в края на бременността. Това се прави с доплерова ултразвукова диагностика, даваща информация за кръвотока в различни съдове на развиващото се бебе, в пъпната връв и маточните артерии. По време на този преглед отново се прави оценка на различните органи и системи на плода.

  От началото на бременността до настоящия момент матката вече е нараснала около 500 пъти, като е възможна появата на т.нар. подготвителни контракции на Бракстън-Хикс. Тези контракции се усещат като пристягане в горната част на матката, разтягане надолу и отпускане. Интервалът между тях не е точно определен и те по правило не са болезнени, макар понякога да е възможно да са съпроводени с известна болка. В този напреднал етап на бременността бъдещите родилки могат да приемат контракциите на Бракстън-Хикс като предвестник на започващо раждане. В общия случай обаче те не са толкова силни и не могат да предизвикат начало на родова дейност. Спешна консултация с проследяващия бременността лекар и насочване към лечебно заведение се налагат, ако се появят болезнени контракции през интервал от 5 минути и обща продължителност на поредицата от контракции в продължение поне на час.

  Към 34–36-ата г.с. се назначават и изследвания за сифилис (т.нар. Васерман), хепатит B и C, СПИН. Тези изследвания могат да се назначат и по-рано по време на бременността, но трябва да се има предвид, че тяхната валидност е от 3 до 6 месеца. Обикновено практиката е тези серологични изследвания да се правят в началото и в края на бременността. Ранното тестване не е задължително и е по преценка на лекуващия лекар, а това непосредствено преди раждането е необходимо, защото резултатите от посочените изследвания са задължителна част от медицинската документация по провеждане на едно раждане.

  С навлизането в 36-ата г.с. започват последните подготовки и трепетното очакване на предстоящото раждане. Целият организъм на бременната жена се е настроил за появата на новия живот.

   

  Още в Хомеопатия

  Малко кафе е позволено

  Защо хомеопатите забраняват ментата и кафето, когато се вземат хомеопатични лекарства? Докато вземате хомеопатични лекарства, не е задължително напълно да се лишавате от кафе. Условието… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени