×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  02 Ное 2020

  Нормалното раждане – приоритет и запазена марка на акушерката

  Публикувана в Раждане
  Оценете
  (2 гласа)

  Срещаме ви с Петя Запрянова – акушерка, която се е отдала на професията със сърцето и душата си. Тя посреща новия живот с трепет и изключителна отговорност вече над 30 години. Неотдавна спечели в категория „Акушерка“ на международния конкурс „Kate Granger Awards 2020“  - огромно признание за професионализма ѝ, не само в България, но и в Европа. Щастливи сме, че има светли примери като нея, пожелаваме на Петя още много успехи и безброй здрави бебета.

  pet zap

  Когато професията те намери

  В професията попаднах случайно. Бях приета за медицинска сестра, а в тази специалност ме приеха на второ класиране. Дълго се колебаeх дали да се преместя но една медицинска сестра ми направи такава агитация, така красиво описа професията „акушерка‘‘, мотивира ме с аргументи и аз се записах. Много съм ѝ благодарна за това. Когато започнах да уча ми хареса и останах. Никога не съм съжалявала, че избрах тази професия и съм убедена, че в живота няма нищо случайно.  Така е отредила съдбата – това е моето призвание.

  Най-трудните и най-хубавите страни на призванието

  Както всяка професия и нашата има позитиви и негативи. Позитивите от професията са много: работа (в повечето случаи) с млади, здрави хора, работа, свързана с щастливи събития, даряваш радост на хората и виждаш щастието в очите им и това те зарежда позитивно.

  Но има и негативи: трудна и много отговорна професия, носиш отговорност за два живота едновременно. Нощни дежурства, ангажираност в почивни дни и по празници, лишаваш семейството си, за да помагаш на другите. Стрес, натоварване, ниско заплащане, нисък имидж сред обществото.

  Страхуват ли се жените да раждат нормално

  Да, голям процент от съвременните българки се страхуват от раждането и за това в България е толкова висок процента на оперативните раждания. Това обаче е следствие на недалновидната, реорганизация в здравеопазването, при което качественото наблюдение на бременните на участъков принцип, включващо психопрофилактична подготовка за раждането, беше премехнато. Днес, 20 години по-късно, пренаталната подготовка на бременните все още не е достигнала това високо ниво, което имаше тогава. Това не е носталгия към миналото, това са факти, които правят впечатление и се коментират и от чужди специалисти. Създателят на „Съвета на сестрите и акушерките“ във Великобритания проф. Сър Джон Асбридж при посещението си в УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив каза: ,,Вие сте разрушили нещо хубаво, което сте имали, което ние сега се опитваме да градим. ‘’

   

  „Секцио по желание“ – как приемате този термин?

  Секцио пожелание - не приемам този термин. Природата е отредила жената да ражда чрез естествените родови пътища и повечето жени могат да родят вагинално. Има обаче жени, при които има сериозни медицински противопоказания за естествено раждане и те се родоразрешават по оперативен път. Или когато в хода на раждането се появи причина, налагаща да се извърши Секцио Цезареа. Но когато жената иска секцио, само защото се страхува или когато акушер-гинекологът ѝ предлага това, защото е ,,по-интелигентно‘‘  и раждане преминава по-бързо - това не го приемам.

  Нормалното раждане през погледа на акушерката

  Нормалното вагинално раждане си остава приоритет, запазена марка на акушерката. Тя както винаги е била и днес стои неизменно до жената, подкрепя я, помага ѝ, дава съвети за правилно дишане, успокоява я. В рoдилна зала работят много опитни, качествени колеги, които с майчина загриженост се отнасят към раждащата жена. Още с прекрачването на предродилна зала жените, които са преминали качествена пренатална подготовка, си личат. Те са по-спокойни, не се страхуват и се държат адекватно във всеки един етап от родилния процес. Те раждат по-лесно и умеят да се насладят на щастливото събитие. Удоволствие е да обслужваш такива жени, защото ти се доверяват напълно и знаят, че акушерката е до тях, за да им помогне. А тези, които идват неподготвени, се страхуват много, нямат доверие на никого, усещат контракциите по-болезнено и именно при такива жени по-често се наблюдават усложнения.

  Кога се налага прилагането на епизиотомия?

  Епизиотомията е малка хирургична интервенция, която представлява разширяване входа на влагалището по време на раждане. Прави се с цел предпазване от преразтягане и разкъсване на мускулите на тазовото дъно. Епизиотомия се извършва по преценка на екипа, водещ раждането на жената и се прилага, за да подпомогне изгонването на плода или да предотврати неправилно разкъсване на перинеума и още в някои случаи.

  Какво е важно да знаят родилките в условия на Covid-19?

  Родилките, които ще родят през този период в условията на Covid-19 трябва да знаят, че ние сме си на работните места, работим като спазваме всички правила за безопасност и сигурност и те не бива да се страхуват. Но е нужно да се информират предварително и да знаят, че в болницата и те трябва да носят маски, за да се подсигурят с тях. Да знаят, че в този период свижданията са забранени, близките им няма да могат да влизат при тях, дори и когато са настанени в самостоятелна стая. Спазването на тези изисквания осигурява тяхната безопасност, на бебето, както и тази на медицинския персонал.

  Емоцията да посрещнеш в ръцете си Новия Живот

  Всяко раждане е уникално само по себе си. Но винаги е голяма емоция, когато се ражда  нов живот. Първото раждане съм го водила още като студентка и честно казано не го помня. Но вълнението, което изпитвам всеки път, когато раждат мои близки е толкова силно, сякаш е за първи път. Така беше и когато се роди моя прекрасен внук през 2015 г.

  Опцията „избор на акушерка“, вместо „избор на екип“

  Това е една съвременна, актуална опция за избор на родилките. Те трябва да имат алтернатива за избор при нормално раждане. Много от жените предпочитат до тях да бъде акушерка по време на раждането, защото от една страна ще им струва по-евтино, а от друга - акушерките имат търпението да изчакват естествения ход на раждането и ще ѝ отделят повече внимание.  Доколкото знам в няколко столични болници я има тази възможност и това снижава процента на оперативните раждания. А избор на екип се прави, когато става въпрос за планово Цезарово Сечение.

  Защо в България е забранено раждането у дома

  В България законодателно не е разрешено домашно раждане и това е така, защото системата на здравеопазването и организацията на здравеопазването при нас е различна. Аз, като акушерка, съм категорично ,,против“домашното раждане, защото през последните  години  бременностите  са доста проблемни, крият големи рискове от усложнения, с риск за живота и трябва раждането да е задължително в лечебно заведение, за да може светкавично да се реагира и да се спаси животът на жената. Работя в голяма болница и само за миналата година имахме 3-4  много тежки раждания, благодарение на това, че КАИЛ е на един етаж под нас и на бързата и адекватна реакция на акушер-гинеколози и анестезиолози-реаниматори, тези жени бяха спасени. Ако трябваше да се транспортират с линейка до някъде другаде, щяха да имат фатален край.

  В болниците се предлагат самостоятелни родилни зали, където раждащата жена може да бъде придружена от най-близките си хора, да си слуша любима музика, да си запали свещички за ароматерапия. Всичко това помага болничната обстановка да наподоби домашната среда, като в същото време се осигурява на жената максимална сигурност и не е нужно да се драматизира този въпрос.

  „Кожа до кожа“

  Koнтактът ,,кожа до кожа‘‘ е много полезен и за щастие, все повече  се прилага в българските болници. Част от доказаните ползи за бебето от метода ,,кожа до кожа‘‘ са: регулиране на телесната температура, стабилизиране на сърдечната и дихателната честота, подобряване на сукателните умения, стимулиране на психомоторното развитие.

  При майката поставянето на бебето на гърдите спомага за по-бързото развитие на майчинските чувства, стимулира лактацията, намалява вероятността от развитие на депресия, спомага за развиването на родителските умения.

  Отложено клампиране на пъпната връв

  Има доста привърженици на отложеното клампиране сред специалистите, защото се смята, че така бебето получава почти 1/3 повече кръв и това повишава хемоглобина му, профилактира се анемия и получава повече стволови клетки. Доста неонатолози пък са против, защото смятат, че това води до увеличен риск от полицитемия (по-голямо количество червени кръвни клетки) и по- силно изразена жълтеница.

  СЗО препоръчва пъпната връв да не се прерязва, преди да мине поне една минута след раждането, като за оптимално време за изчакване се приема между 1 и 3 минути.  Там, където аз работя, се съобразяваме с желанието на жената и ако няма проблем с дишането на бебето, се прилага отложеното клампиране.

   Бяхте  отличена в международния конкурс „Kate Granger Awards 2020“ – разкажете ни повече…

   Най-хубавото нещо, което произтича от самата награда, е удовлетворението от  постигнатото признание на европейско ниво, но удовлетворение и от това, че оправдах доверието на колегите от Алианс на българските акушерки, които ме номинираха, удовлетворение от това, че представих достойно България, българските акушерки  и себе си, разбира се. Чувствам се щастлива и горда от този факт, че моят всеотдаен труд и акушерски са били оценени.

  Имаше кандидати от всички европейски страни, които бяха оценявани от жури, съставено от изтъкнати специалисти в своята област. Аз попаднах във финалната петица и накрая видео-презентацията ги е впечатлила най-много и се оказах победител в категория ,,Акушерка‘‘. Наградата е за цялостна дейност, всеотдайна акушерска и състрадателна грижа. Тази награда, освен че е голяма чест за мен и всички акушерки в България, тя е и голяма отговорност. През последните три години в Алианс на българските акушерки положихме много усилия не само да се говори за акушерките - за издигане авторитета на професията, но и за това да достигнат нашите грижи до всяка майка             (кампанията „Акушерките близо до майките‘‘).

  Непрекъснато организираме продължаващи обучения за колегите, семинари, конференции, където те надграждат своите знания, за да са максимално полезни за майките, бебетата и семействата с оказване  на  качествена акушерска грижа и даване на  адекватни съвети.

  Сега сме в трескава подготовка за деветата Академия за акушерки в Пловдив, но заради обстановката в страната и безопасността на колегите, ще я проведем при закрити врата и ще осъществим излъчване в реално време, за да могат всички желаещи да я гледат безплатно. С този  форум ще завършим и поредицата  от различни  събития, които осъществихме в годината на акушерката 2020.

  Още в Любопитно

  Стойката не влияе на плода

  В 9-ия месец съм и лекарят ми препоръчва да прекарвам повече време в седнало положение. В тази поза обаче не се чувствам добре. Ако повече… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени