×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  27 Фев 2007

  Избрахте ли лекаря му?

  Публикувана в Списък за родилното
  Оценете
  (0 гласа)

  Сигурно месец преди да се роди бебето, вече ще приготвите всичко, което ще му е нужно – кревачте, пелени, дрехи, ваничка... Най-вероятно около цялата суматоха обаче ще пропуснете един много важен въпрос – кой лекар ще се грижи за здравето на вашето дете?
  Ако не знаете правата и задълженията си, свързани със здравноосигурителната система, може би ще ви е по-трудно. А едно от най-големите предимства на системата е, че вие избирате и лекаря на своето дете. Новороденото трябва да бъде посетено от него в първите 1–2 дни след изписването от родилната клиника. Това обаче няма как да стане, ако не сте го уговорили предварително. Още по-трудно ще е, ако преди да родите, не сте направили избора на този лекар.

  Важна грижа преди раждането


  Още преди да дойде терминът, задължително се погрижете да осигурите лекар, който да поеме вашето дете. Добре е да се посъветвате и с други млади майки. Вслушайте се в техните впечатления. Когато се насочите към определен лекар, посетете го и разговаряйте с него. Най-вероятно интуицията ви на майка ще ви подскаже дали той ще е до вас не само по време на задължителните прегледи в детската консултация, но и в тревожните нощи, когато детето ви ще боледува... При предварителната среща не забравяйте да поискате телефонните номера на доктора (служебен, домашен, мобилен), чрез които ще се свързвате с него. Осведомете се за работното му време и как може да бъде намерен в извънработно време, в празнични дни. Запишете си тази информация на сигурно място – тя ще ви е изключително нужна. Не забравяйте да предупредите таткото, че след раждането той трябва да се обади на избрания лекар и да уговори с него първата визита при вашето бебе.
  В родилната клиника бебето ви се поема от неонатолог. Той ще напише кратка епикриза (талон), чрез която ще се осъществи връзката между него и лекаря, който ще се грижи по-нататък за детето ви.

  Преглед от главата до петите


  В родилната клиника ще направят няколко внимателни прегледа на бебето ви. Въпреки това при първото посещение на избрания от вас лекар той отново ще огледа детето ви “от главата до петите”. Много внимателно ще преслуша честотата на сърдечните тонове, на дишането. Ще опипа фонтанелата, за да провери дали голямата фонтанела (мекият ромб на горната част на главата) е достатъчно голяма, за да може черепът, респективно мозъкът, да расте нормално. Ще проследи и типичните за новороденото рефлекси и реакции – смукателен и хватателен рефлекс, както и какъв е мускулният тонус на бебето. Важно е да изпробва силата на сукателния рефлекс – един от основните при новороденото, който гарантира неговото успешно хранене. Данните от талона и от този пръв домашен преглед личният лекар ще нанесе в здравния картон на детето – неговото първо свидетелство за физическо и психично здраве.
  Подгответе се на тази първа среща да отговаряте точно на въпросите, които докторът ще ви задава. Не се притеснявайте да го питате и вие – добре е предварително да си запишете всичко, което ви интересува, за да бъде срещата по-полезна и експедитивна. Обсъдете заедно кой е най-добрият режим на хранене за вашето бебе (свободен, фиксиран, на колко часа и пр.). Ако имате безпокойства с гърдите или със зърната, споделете ги! Вероятно той ще ви даде ценни съвети.

  Nota bene!


  Уговорете датата и часа на първото посещение на детската консултация след около 1 месец. Ако лекарят прецени или пък вие желаете, той може да направи и междинен преглед или да изпрати у дома ви медицинска сестра. Обаждайте се на доктора без притеснение – винаги когато ви е нужен съвет, свързан със здравето на детето ви! Не забравяйте, че това е ваше право. Не пропускайте и един много важен детайл – с лекаря трябва да попълните формуляра, с който ще зачислите вашето бебе към здравноосигурителната каса. Така всички прегледи (профилактични, при заболяване у дома ви или в лекарския кабинет, в работно и в извънработно време), задължителните имунизации, лабораторните и други изследвания и консултации ще се заплащат от здравноосигурителната каса.

  Още в Списък за родилното

  Отпуснете се

  Терминът ми наближава и все повече се притеснявам за предстоящото раждане. Възможно ли е стресът и страхът да повлияят върху действието на обезболяването и да… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени