×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  31 Юли 2017

  31-вият Международен конгрес на акушерките

  Публикувана в Раждане
  Оценете
  (1 глас)

   Текст: Гергана Николова, акушерка, магистър

  Преди известно време бях поканена на едно от заседанията на Британското Министерство на здравеопазването и както обикновено, пред всеки от нас имаше табелка с името. Когато заседанието започна, всеки беше поканен да се представи и да каже по няколко думи за работата си. Преди мен се представиха известни имена в здравното образование и болничния мениджмънт, хора от бизнес средите, свързани по един или друг начин с Националната здравна система, учени. Когато дойде моят ред, аз обявих, че съм магъосник, онзи, който е част от най-великата магия на Земята – раждането на нов живот, и онзи, който гради най-здравите мостове – тези между нашето и тяхното, на нашите деца, бъдеще.

  Такова беше и мотото на тазгодишния Международен конгрес на акушерките в Торонто: „Да направим света по-различен!”. 4200 акушерки от цял свят бяха обединени около възможността да споделят постижения, иновативни техники, нови учебни програми и законопроекти не само в сферата на родилната помощ, но и в сферата на здравеопазването в глобален мащаб, продължавайки да работят за равноправие и положителни промени в здравните грижи за всички майки по света.

  Подготовка за бременност

  Много от докладите обобщаваха факта, че правилната подготовка за бъдеща бременност започва далеч преди самата бременност. Проблеми като нарастващата епидемия от диабет, и специално гестационния диабет, и начините на популяризиране на здравословното хранене бяха засегнати в много презентации. Възможностите за достъп до различни видове информация в различни културни и религиозни общности, така че да се осигури максимална свобода на избор за всяка жена, бяха също на фокус.

  Промяна в програмите за обучение на нови акушерки

  Необходимостта от адекватна и актуализирана промяна, в зависимост от нуждите на различните държави, но и като цяло в глобален мащаб, беше един от основните акценти в презентациите на Кате Гилмор, заместник-комисар по човешките права в Организацията на Обединените нации, и на Франсис Дай-Стрик, президент на Международната конфедерация на акушерките. Нарастващата медикализация на един толкова физиологичен процес като раждането не просто ограничава възможностите пред бъдещите майки, но поставя сериозни предизвикателства и пред начина на подготовка на бъдещите акушерки. В същото време медицински интервенции там, където не са необходими, увеличават в голяма степен рисковете от усложнения, нуждата от допълнителен болничен престой, а оттам и до увеличение на разходите на здравноосигурителните системи.

  Възможностите за внедряване на нови световнопризнати практики, но с разбиране и уважение към местните традиции и култура, бяха широко дебатирана тема не само от професионална гледна точка, но и от страна на самите майки. Мнението на млади канадски майки, гост-делегати, беше, че онова, което е най-важно за една бъдеща майка, са възможността и правото на избор, както и доверието в нейната акушерка. Нека не забравяме, че макар и да говорим на един и същ език, невинаги разбираме какво ни казват.

  Акушерската професия е призвание, а призванието е да сме там, където майката има нужда от нас.

  Всеобщ обаче е проблемът с намаляването на броя или неадекватното разпределение на квалифицираните акушерки в световен мащаб. Оттук и проблемите с осигуряването на адекватна акушерска помощ за всички млади семейства и равнопоставен старт за всички малчугани. А кой по-добре от акушерката може да подкрепи бъдещата майка по време на раждането, в трудните първи седмици след раждането и да я успокои, че да – бебетата плачат, и да – нормално е да се чувства изморена и изтощена? Кой по-добре от акушерката ще помогне при кърменето? Целта на Международната конфедерация на акушерките за следващите 3 години е не само да постави нови предизвикателства пред правителствата, министрите на здравеопазването, политиците и местните неправителствени организации, но и да представи нови програми за увеличаване броя на акушерките и подобряване на акушерските грижи в световен мащаб.

   DSC0079

  Проблеми от цял свят

  Освен натоварените работни дни обаче, конгресът предостави незаменими възможности за контакти и нови връзки, за незабравими срещи с непознати култури и традиции. Къде на друго място колежки акушерки от Япония, Иран и Великобритания биха могли заедно, на една маса, да обсъждат наболели проблеми или техните решения? Къде на друго място акушерка от Непал би чула за малка страна със също толкова богата култура, наречена България. И къде на друго място акушерка от Англия би могла да види и усети проблемите на майките и акушерките в бежанските лагери в Турция?

  Светът се променя, и то бързо. За да ни срещне утрешният ден подготвени, трябва да започнем да работим за промяната от днес. Дали бъдещото поколение българи с вроден диабет или автоимунни заболявания ще се увеличава? Дали бъдещите майки ще имат шанса да възпитават едно по-добро и по-уважаващо себе си поколение? Дали бъдещите световни лидери ще имат възможността да се научат да ценят и уважават нашата планета Земя? Зависи от нас!

  Акушерка, това не е просто най-древна професия, това е силата, която подкрепя всяка една жена в най-вълнуващия и вълшебен момент от нейния живот.

  Още в Правни аспекти

  Педиатърът по време на реформа

  Верен на традицията, екипът на списание “9 месеца” продължава да проучва с какви проблеми най-често се сблъскват лекарите в условията на съвременната здравна реформа и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени