×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  20 Юли 2017

  Възстановяване след раждане

  Оценете
  (0 гласа)

  Подготвена сте, разбира се, че често при раждането се налага лекарят да използва скалпел. Това е наложително най-вече в две ситуации – при секцио и при епизиотомия (по време на раждането срязване на влагалищната стена и мускулите на перинеума, за да се предотврати преразтягане и разкъсване на мускулите на тазовото дъно). След тази интервенция остава рана, която се нуждае от специални грижи.

  Предварителен контрол

  На първия преглед при акушер-гинеколога той ще установи, че сте бременна, и ще ви назначи микробиологично изследване. Каквито и да са резултатите от него, в края на 9-те месеца е добре това изследване отново да се повтори. Ако се открие инфекция, задължително е да се започне лечение в зависимост от срока на бременността. Не забравяйте, че всеки проблем трябва да се излекува преди раждането, за да протече процесът без усложнения.

  Идва Големият ден

  Обикновено раждането започва спонтанно, и то много често не на датата, определена за термин. Възможно е, докато действате в кухнята, да усетите бликване на топло течение, което е сигнал, че околоплодният мехур се е пукнал и раждането е в ход. В тази ситуация незабавно тръгвайте за родилното. Предстои ви да изживеете трите етапа на процеса. Често, за да се стигне до кулминацията му – изгонването на плода, може да се наложи епизиотомия. При тази акушерска операция се прави малък разрез на перинеума най-често отдясно, за да се разшири изходът. Скалпелът се намесва, когато екипът прецени, че бебето е едро и излизането му на бял свят може да причини спонтанни разкъсвания или че меките родилни пътища не са достатъчно еластични. Преди епизиотомията ще ви направят тоалет, а операторът ще дезинфектира ръцете си. Добре обезкосмените гениталии също понижават риска от инфекция след намесата на хирургичния нож.

  При секцио строгата хигиена до и в операционната също е задължителна. Първото, което се прави, е внимателно почистване на областта на разреза и едва след като подготовката завърши, хирургът ще действа със скалпела.

  Най-важна е хигиената!

  За бързото и по-лесно възстановяване след раждането от най-голямо значение е поддържането на безупречна хигиена.

  Професионални грижи

  Когато лекарят зашие разреза от епизиотомията, акушерката ще ви направи тоалет, ще дезинфектира мястото и ще постави антибиотик под формата на спрей или пудра. След стерилната превръзка тя ще ви информира колко и какви конци са използвани за шевовете.

  Докато се възстановявате, добре е да лежите по гръб или на противоположната страна на разреза. Така ще запазите раната да не се замърсява от лохиите (течение от матката, което променя цвета си – отначало е яркочервено, подобно на менструация, след това става наситенокафяво, после бледокафяво и накрая жълтеникаво).

  За нормалното възстановяване трябва редовно да ходите по малка и по голяма нужда. Ако до 3-ия ден след раждането не сте се изходили, помолете да ви дадат слабително средство. Така ще се намали напрежението върху раната.

  Не пропускайте след всяко ходене до тоалетната да правите тоалет на половите органи. Раната обаче трябва да е суха.

  За да избегнете болката и дискомфорта, сядайте на противоположната на разреза страна. Така ще се намалят опъването и напрежението.

  Ако сте родили със секцио, личната хигиена също е от голямо значение за възстановяването. Въпреки че разрезът е ниско долу на корема, поддържайте гениталиите си чисти. Акушерката ще смени стерилната превръзка, която ви е поставена след раждането. Ще направи тоалет с дезинфекционни разтвори, ще почисти раната с йодна тинктура и накрая ще я покрие със стерилна превръзка.

  Вие сте на ход…

  След изписването ви от родилната клиника за раната след епизиотомията ще се грижите вие. Поддържайте строга хигиена. Можете да правите профилактични седящи бани със смрадлика. Билката има антисептично действие и предпазва от бактериални инфекции.

  След секцио, когато ви изпишат от клиниката, също полагайте максимални грижи за чистотата. Правете ежедневен тоалет на половите органи. Вземайте душ, не ползвайте вана.

  Внимателно наблюдавайте оперативната рана. Ако забележите зачервяване или подуване, ако усетите болка или телесната ви температура се повиши, най-вероятно се развива инфекция. Незабавно потърсете професионална помощ от акушерка или от акушер-гинеколог.

  Още в Споделено

  Наградата от миналия брой спечели мама Албена Костова – 21 год., Плевен

  Всичко започна с идването на 19-ия ми рожден ден. Отпразнувах го заедно с приятеля ми Пламен и компанията ни. Решихме да завършим опияняващата нощ с… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени