×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  25 Май 2009

  Без болка с хипноза? Защо не?!

  Публикувана в Видове раждане
  Оценете
  (4 гласа)

  Раждането е единственият начин за започване на живота. Покрай него ни залива бурен океан от емоции и чувства. Те варират от най-чисто умиление до вълнение и неконтролируемо щастие. Понякога бременността е нежелана, друг път е естествено развитие на прекрасни взаимоотношения между двама души. Мисълта за раждането често е свързана с представата за болка и сериозна опасност за живота на бебето и на майката. Много жени не вярват, че тялото им ще се справи с изпитанието, че всичко ще протече гладко и безпроблемно. Ако раждането е първо, представата им е почти изцяло повлияна от предварителните разговори с познати и близки. Ако е следващо, към нагласите се добавя и миналият опит на жената, който може да е позитивен, но по-често е съпътстван от силно изразено безпокойство.
  Ембрионални монитори, форцепс, силиконови чашки за вакуумна екстракция, цезарово сечение и епидурална анестезия са само част от методите, усилващи неимоверния страх и загубата на контрол. Те затвърждават убеждението, че раждането
  трябва да е “медицинско” на всяка цена
  Много бременни жени влизат в родилната зала в състояние на дистрес, което засилва техния физически дискомфорт. Така напъните трябва да преодоляват силата на собствените мускули, действащи в обратна посока под влияние на емоционалната напрегнатост. Докато това се случва, силен поток от хормона кортизол потича през пъпната връв към бебето. За него това е силна емоционална и физиологична травма, предизвикана от един иначе естествен процес. В далечното минало майките, използвали анестезия, са заклеймявани като еретички. През 1591 г. в Единбург жена е изгорена на клада, понеже настоявала за упойка при раждането на близнаците си. Тя била обвинена, че е престъпила божествените закони и е презряна от Короната. За щастие времената се променят. Медицината предлага медикаменти за контролиране на болката. Всеки от тях обаче съдържа  потенциална опасност за майката и за бебето. А
  като ефективна анестезия
  може да се използва хипнотичната техника
  както през трите фази на раждането, така и след това. Тя се прилага известно време преди термина редовно и внимателно, така че тялото на бъдещата майка постепенно да свикне да се отпуска. По този начин обичайните обезболяващи средства се увеличават с още едно допълнително, тъй като е много съществено майката да е максимално спокойна, в съзнание и в добра кондиция.
  За хипнозата е писано и говорено много. Тя е естествено състояние при живите същества и външно наподобява съня. Оттам произлиза и името й (от гръцки hypnos – сън). Има две основни направления – сценична (в някои страни е забранена със закон) и клинична (медицинска) хипноза. При първата се използва демонстрационният ефект, внушаван от хипнотизатора с цел шоу. Обикновеният зрител може да види изненадващи ситуации – възрастни хора да се държат като деца, някои да не могат да си спомнят дори как се казват, други да застиват в “каталептичен мост”, издържайки тежестта на 3-ма седнали върху тях, без да се огънат, и др. Тъй като този вид хипноза е видимо по-необичайна, тя допринася силно за масовото мнение, че хипнозата служи за забавление. По-различна е медицинската хипноза, при която подобни “странности” съвсем не са необходими. При нея след края на сеанса човек се чувства спокоен, отпуснат, отпочинал и в добро настроение. Изследванията показват, че се стимулира имунната система в състояние на почивка и сънуване. Мозъкът променя честотата, на която функционира в ежедневието. От честотата на бета вълните (между 14 и 30 херца) той преминава към алфа (между 8 и 13 херца, както е при мечтаенето, сънуването и фантазирането) и евентуално делта вълните (4–7 херца, както е при дълбокия сън и медитативните състояния). Именно тук са възможни феномените като обезболяване, възрастова регресия и прогресия, детайлно спомняне на нещо забравено и др. През XIX в. в Индия британският хирург Джеймс Есдейл
  извършва над 1000 тежки операции,
  използвайки хипнозата
  като единствено средство за анестезия. Този вид обезболяване особено се развива през Втората световна война. Тогава хипнозата е заместител на обичайно липсващата медицинска упойка. Няколко години по-късно тя официално навлиза в медицината – в стоматологията, рехабилитацията, психотерапията и хирургията. Предаването на информация към друг човек основно става чрез обяснение и внушение. При обяснението се взаимодейства с разума чрез изтъкване на логически аргументи. При внушението обаче информацията достига директно емоциoналната сфера или подсъзнанието. Тъй като то е безкритично, при този процес е особено уязвимо. Американският психотерапевт Милтън Ериксон е открил, че подсъзнанието е способно на безгранични, неописуеми феномени – да разболее или, обратно, да излекува от тежка болест. Именно то е активното по време на медицинските операции. И противно на масовото схващане, само в редки случаи при хипноза човек е безпаметен и не може да се контролира. В никакъв случай хипнотизираният не може да направи нещо, което не му е свойствено в ежедневието. Ако му е “наредено”, най-често се събужда.
  Един от първите, използвали в средата на миналия век хипнозната анестезия, е американецът д-р Джоузеф Дели. Според него “единствената анестезия без никаква опасност при раждане е хипнозата”. Британската медицинска асоциация също приема хипнотерапията като официален медицински метод за ефективно справяне с болката при раждане. Днес този метод е влязъл в учебните планове на редица престижни медицински университети в света.
  За да бъде медицинската хипноза успешна при раждането, са необходими няколко фактора. Един от тях е убеждението на бъдещата майка, че
  терапевтът е достатъчно опитен и обучен
  и всичко ще върви по правилата. За целта тя може да поиска на всеки етап да се разяснява какво се прави и по този начин да е спокойна.
  Работата на хипнотерапевта започва след 6-ия месец на бременността. Необходими са няколко сеанса в продължение на около два месеца непосредствено преди термина. Разбира се, никога не е достатъчно късно или достатъчно рано за тях. Първата среща обикновено има опознавателен характер. За бременната е важно да прецени дали това е човекът, с когото иска да работи. Ако има и най-малкото съмнение, трябва да го смени. При хипнозата терапевтът най-често си служи с думи. Това е друга особеност на този метод в клинични условия. При него има сътрудничество между двете страни, а не натиск или доминиране. По време на раждането, докато жената е в хипноза, медицинският персонал е в помощ на хипнотичния процес. Тъй като през това време раждащата най-вече чува (понякога само) гласа на терапевта, останалите шумове в родилната залата не пречат. От значение е терапевтът и бъдещата майка предварително да поговорят и да уточнят в детайли процесите по време на раждането. Така всички участници ще си взаимодействат, без да си пречат. При необходимост терапевтът може да „прехвърли“ връзката, която осъществява с раждащата по време на хипнозата, към лекаря, водещ раждането. По този начин тя ще чува и неговия глас, който може да дава допълнително наставления. През цялото време
  жената има контрол върху тялото си
  Единствената разлика е, че не изпитва болка. Тя се трансформира в друго, по-различно усещане – радост, допир и т.н. След приключването на раждането жената излиза от хипнозата плавно, най-често в продължение на няколко минути.

  Георги Димитров
  психолог, хипнотерапевт
  GSM: 0878 843561, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  Още в Любопитно

  Четиризнаци проплакаха в АГ болница – Варна

  30 май 2014 г. Две момченца и две момиченца от една бременност се родиха в СБАГАЛ „Проф. Д-р Д. Стаматов – Варна”. Многоплодната бременност е… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени