×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  30 Ян 2012

  Професия акушерка

  Публикувана в Видове раждане
  Оценете
  (1 глас)

  Акушерството не само може да претендира, че е старо колкото света, но може и да се нареди на челните позиции в класацията на най-благородните професии...

  За жените, помагали при раждането, се говори още в Библията, като се споменава, че „Бог им давал добро и правил домовете им да преуспяват“. Благословението над това съсловие е свързано с историята за жестоката заповед на египетския фараон да се умъртвяват новородените еврейчета от мъжки пол, която обаче акушерките не пожелали да изпълнят. 

  През XV век в Европа все по-дискутиран става въпросът за нуждата акушерките да преминават през професионално обучение и да полагат изпит. В немски документ от 1491 г., формулиращ задълженията на тази професия, е записано: „Акушерките са длъжни трудолюбиво и вярно да служат на бедни и богати, а и след раждането да полагат нужните грижи за майката и за детето...“. Столетия по-късно този принцип продължава да води жените, посветили се на акушерската професия. В това е убедена старшата акушерка Нели Маринова, която има 34-годишен опит в родилното отделение на УАГБ „Майчин дом“. Кои според нея са най-важните качества, които трябва да притежава всяка акушерка?

  Да е готова на лишения
  „Много е хубаво чувството, когато на улицата те спират жени, които си спомнят, че именно ти си помогнала при най-щастливото събитие в живота им. Но затова си има цена, която трябва да си готова да платиш. Когато повечето хора вече са се прибрали по домовете си, акушерката е на работа. За нея няма ден, няма нощ, няма Нова година или празници на близки хора. Дори е имало случаи, когато се е налагало да пропускаме рождения ден на собствените си деца“, казва с усмивка Нели Маринова.

  Да е активна и енергична
  В най-младото поколение български акушерки Нели Маринова вижда впечатляващ заряд и енергия. „За радост в нашата АГ клиника скоро на работа постъпиха две колежки на възраст между 21 и 23 години, които току-що са завършили обучението си. Ако здравната система ги обезпечи подобаващо и коригира заплащането им, те със сигурност ще останат в България“, убедена е тя. 

  Макар и да е сигурна, че българските акушерки трябва да са по-активни, Нели Маринова не подкрепя ентусиазма на свои колежки да се борят за правото сами да водят раждания в домашни условия. „С инфраструктурата, с която разполагаме, не можем да поемем този риск. Държавите, в които домашното раждане е регламентирано, имат коренно различна здравна система. Този вид раждане изисква наличие на суперспешна помощ. А всички знаем с какъв автопарк разполага спешната помощ в страната ни“, категорична е тя. Според нея би било добре всички родилни клиники да са на високото европейско ниво, към което се стреми „Майчин дом”. „След ремонта, който направихме, родилните зали вече са самостоятелни и жените се чувстват комфортно, в обстановка, близка до домашната“, добавя Нели Маринова.

  Акушерството е изморителна професия, тъй като е свързана и с доста физически усилия. „Чувала съм за практикуващи акушерство представители на силния пол по света и мисля, че мъжката издръжливост ги прави подходящи за тази професия. Както има мъже акушер-гинеколози, защо да няма и мъже акушери?!“, пита риторично акушерката. 

  Феминизацията на професията обаче продължава да е тотална. Данните показват, че в Белгия например мъжете акушери са едва 10, в Холандия – 50, а по данни от 2010 г. немската здравна система разполага с един-единствен мъж акушер.

   Да прогонва страха 
  „Благодарение на опита си акушерката развива интуиция и когато види една бъдеща майка, може да предвиди какво ще е поведението й по време на раждането. В голяма степен тя трябва да е психолог, за да помогне на жената да преодолее страха от неизвестното, с което свързва раждането. Много ефикасни за това са предварителните срещи. В нашето училище за бъдещи родители съм забелязала как в началото погледите на много жени са втрещени от страх и паника, но в края на курса те са коренно различни. И когато ги приемем в отделението за раждане, фактът, че се познаваме, ги успокоява. Благодарение на предварителната подготовка те много по-лесно възприемат обясненията и напътствията на акушерката в хода на раждането“, отбелязва Нели Маринова.

  Сандра Керелезова


  „Както има мъже акушер-гинеколози, защо да няма и мъже акушери?!“  Раждане за... час

  Един от любопитните спомени в дългогодишната практика на старшата акушерка е за жена, която впечатляващо бързо е родила първото си дете. „Бях акушерка с 6-годишен стаж, когато тази бременна от Сливница постъпи при нас с 5–6 сантиметра разкритие. Нямаше и час и бебето й се появи на бял свят. А когато при втората си бременност ни се обади, че са започнали родилните й контракции, й казахме на мига да се изстреля към родилното. Повечето бъдещи майки си представят, че бързото раждане е голям късмет и е свързано с по-малко болка. Но то не е най-благоприятното и най-здравословното. Раждането е физиологичен процес, за който е нужно време“, твърди старшата акушерка. 

  Още в Споделено

  Колко страшно е да си женен

  Ако се разходите в книжарниците, ще намерите десетки книги със съвети как да поддържате страстта в семейното огнище. Изписани са тонове “мастило” по тази тема,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени