×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  29 Апр 2020

  Докато тати е на работа

  Публикувана в Само за мъже
  Оценете
  (1 глас)

  Да изпълнява служебните си ангажименти и наред с това да е готов да се включва в семейния живот, е истинско предизвикателство за служебно заетия баща. Условията не винаги са добри, но все пак има възможности да им се повлияе.

  Не е лесно да си успешен родител и да имаш решаващ дял във финансите на семейството. Въпросът е как жените и мъжете си представят родителството. Колко време ще прекарват със семейството, колко домакинска работа ще поемат, колко важен е за тях професионалният успех.

  Повечето майки и бащи желаят партньорско сътрудничество в домашната работа и обсъждат този въпрос още по време на бременността. Има много възможности да се споделят ангажиментите в семейството и в професията. На практика обаче жените с малолетни деца най-често са заети професионално по-малко от 40 часа седмично. Затова пък бащите работят често над 50 часа седмично.

  Баща, който напуска дома сутрин в седем и се прибира вечер в седем, липсва на децата си. Може би те го боготворят, защото рядко го виждат. Когато обаче трябва да се сложи анкер пласт на раничка или какво да се облече  най-често се пита мама. Работещите татковци се опитват да посвещават повече време на децата през свободните дни или на края на седмицата. Въпреки това всекидневните проблеми остават далеч от тях, там доверието е за майката.

  Родителството за татковците – печалба за всички

  Повечето бащи искат да бъдат повече време с децата си. Това личи от честото излизане на бащите в отпуск по ”майчинство”. Това време е печалба за всички, въпреки че не е много продължително. То дава възможност на бащите да прекарват много време с детето си, да го опознаят по-добре и да изградят специална връзка с него.

  По време на отпуска по майчинство бащите свикват с домашната работа и развиват непознати дотогава умения да се справят с всекидневните задачи. И след приключване на отпуска тези татковци се включват по-активно в домакинската работа.

  Често бащите заемат по-високо платени длъжности, затова отсъствието им от работа нарушава по-чувствително домашния бюджет, отколкото при отпуск на майката от работа. Отсъствието им от работа често се приема не особено доброжелателно от началниците. Но това не винаги е така.

  Партньорско разделение на труда – модел на бъдещето

  Работещите татковци най-често имат партньорка, която до голяма степен ги освобождава от домашната работа и децата. Все по-малко жени обаче приемат с готовност тази роля. Затова моделът на бъдещето предвижда еднакви професионални възможности и еднакви ангажименти в семейството.

  Добре е татковците предварително да обсъдят с партньорките какви представи имат те за организацията на семейния живот и съчетаването със служебните ангажименти. На тази основа би трябвало да се намерят общи решения за организацията на семейния живот. Ситуацията може да се променя, затова трябва често да се търсят различни решения.

  Още в Развитие

  Магичният детски мозък

  Органът, който определя изключителните възможности на човека, е мозъкът. Той командва движението, функциите на сетивата, контролира дейността на вътрешните органи, ритъма на сън и бодърстване.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени