×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  11 Мар 2020

  Има ли право бащата на парично обезщетение при раждане на дете

  Публикувана в Само за мъже
  Оценете
  (1 глас)

  Бащата има право на парично обезщетение при раждане на дете за срок до 15 календарни дни, считано от датата на изписване на новороденото дете от лечебното заведение, при следните условия: да е осигурен за общо заболяване и майчинство; да има не по-малко от 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за общо заболяване и майчинство; да му е разрешен отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда (въз основа на подадено заявление до работодателя с необходимите за целта документи); майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство. Дневното парично обезщетение е в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

  Още в Бременност

  Натурална грижа за вените по време на бременността

  Счита се, че разширените вени са проблем, който се среща основно сред жените, макар че на практика са застрашени както жените, така и мъжете. При… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени