×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  25 Май 2009

  Да родиш по Интернет

  Публикувана в Технологии
  Оценете
  (0 гласа)

  Около 30% от българите ползват Интернет. Това са главно високообразовани млади хора. За тях глобалната мрежа е преди всичко основен източник на информация и забавление. През последните години Интернет форумите, блоговете, личните страници се разрастват толкова много, че вече е учудващо, ако нямате имейл или никога не сте ползвали скайп. Докъде може да стигне Интернет обществото и доколко ще навлиза в личното пространство? Възможно ли е да се намеси в нещо толкова интимно като раждането например? Всъщност от години медицината разчита на Интернет. Съвременните технологии се разрастват толкова много, че скоро бъдещият татко в Австралия ще може да види как се ражда бебето му в София.
  От няколко седмици във ІІ САГБАЛ „Шейново” в София работи уникален телемедицински център по акушерство и гинекология. Системата позволява, докато лекарите работят в операционната – асистират при раждане или извършват сложна гинекологична операция, да се свързват с всяка точка на света, където има Интернет. Дори да става въпрос за някой незнаен остров. „Идеята е да осъществяваме аудио- и видеовръзка с всяка клиника, с която нашата болница има подписан договор. Така ще обменяме опит, ще се консултираме с изтъкнати специалисти, ще наблюдаваме и ще се обучаваме. Лекарите от болниците партньори също ще се допитват до нашите консултанти за различни случаи и чрез телемедицинския център ще лекуват пациентите”, обяснява д-р Анатолий Ненов от Клиниката по ендоскопска хирургия в отделението по гинекология. Операционните ще се наблюдават постоянно.
  Съвсем скоро ІІ САГБАЛ „Шейново” ще подпише договор с Медицинския университет в Плевен. Вече има и уговорка да се правят онлайн консултации с болници в Берлин и с университетските клиники в Хайделберг и Фрайбург (Германия). Така висококвалифицирани немски специалисти ще могат, без да прелитат хиляди километри, да консултират и да присъстват виртуално при ражданията на българките в „Шейново”, да дават съвети и да помагат при по-заплетените случаи.
  За да се демонстрират възможностите на системата, при пускането й беше осъществен телемост между София и Плевен. Там проф. Григор Горчев, ректор на Плевенския медицински университет, извърши гинекологична операция с американския робот „Да Винчи”. Роботът е от 1 година у нас и благодарение на него са извършени редица успешни интервенции. Апаратът е с четири „ръце” и система за триизмерен образ на човешките органи. Предимствата на иновационната технология за пациента са, че операцията преминава леко и по-бързо от традиционната, включително и от безкръвната (лапароскопска) хирургия. Роботът е този, който извършва разрезите и оперира, а  лекарят ръководи операцията зад пулт. България е единствената страна в Източна Европа, в която има такъв робот. Само в Чехия, Франция, Италия, Германия и САЩ лекарите могат да се похвалят с такава модерна технология. Благодарение на телемедицинския център лекарите от „Шейново” ще могат постоянно да наблюдават операциите на робота в Плевен и да черпят опит.
  Една от екстравагантните възможности на новата Интернет технология е след време бъдещите татковци да наблюдават раждането на детето си от уюта на собствения си дом. Така може спокойно да си затваряте очите, когато дойде най-страшното, и никой няма да ви обвини, че сте бъзльо или че сте припаднали в сюблимния момент. Още повече ще знаете точно кога се е родил синът или дъщеря ви. „Това е интересна и напълно реална възможност, но все пак трябва да уредим някои етични и правни въпроси. Ако всичко е наред и раждащата сама желае бъдещият татко да наблюдава раждането от компютъра у дома или дори от чужбина, без да пречи на екипа в родилната зала, не би имало никакъв проблем”, обяснява д-р Иван Костов, директор на „Шейново”.
  Засега обаче лекарите са категорични, че първите пациентки ще имат контакт само със специалисти от други болници, които ще ги консултират и ще им помагат, когато се налага. 

  Мая Ковачева

   

   

  Още в Развитие

  Нежността прогонва коликите

  Първите три месеца понякога са изключително мъчителни за бебетата, а и за околните им. В този период идват болезнените колики. Те са резултат от газовете,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени