×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  03 Май 2018

  Грижата и доверието лекуват раните на осиновените

  Публикувана в Съвети
  Оценете
  (0 гласа)

  Искаш ли да осиновиш дете, много хора ще те спрат, защото ще ти е трудно. Да кажеш на малкото, че е взето от дом, също е притеснително. Самото то да научи, че родителите му не са неговите родни, е огромен стрес. Всички тези моменти може да се избегнат, ако то от малко знае своята история, а обществото спре да гледа на осиновеното дете като на различно. Как да пристъпим към осиновяването, по-трудно ли се гледа дете от дом и как да му съобщим истината, попитахме Дора Прангаджийска, автор на книгата „Благодаря ти, мамо. Пътят на осиновения от гнева до прошката”. Тя самата разбира, че е осиновена на 20 години. Дора е неорайхиански аналитичен психотерапевт, който се занимава с това как вътрешните конфликти на човек се отразяват на тялото му и как то реагира на тях.

  avtorcats

  Дора, Вие сте част от екипа на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“. С какво се занимава тя и каква е Вашата роля в нея?

  Българската асоциация „Осиновени и осиновители“ е създадена преди 12 години, като целите й днес са свързани основно с промяна на нагласите към осиновяването. Асоциацията работи активно за толерантно и хуманно отношение на гражданското общество към осиновените и техните родители, за това да има равенство между осиновяване и любов. Ролята на всички, които работим доброволно в асоциацията, е да подпомагаме тези, които са тръгнали по пътя на осиновяването. Не помагаме за намиране на произхода на осиновения, което в България все още не е разрешено. Според чл. 105 от Семейния кодекс, който включва тайната на осиновяването, мъжът или жената от дом не може да разбере кои са родителите му по законов ред. Преди време участвахме в работна група и беше изготвен проектозакон с цел промяна на      чл. 105. Предвиждаше се да има регистър, чрез който осиновените да достигнат до своя произход, наследствени заболявания и да познават корените си. Но преди две години правителството подаде оставка и проектозаконът не се предвижи за гласуване.

  Ако осиновеният иска да намери родителите си, сам ли трябва да ги издири и как?

  В закона има една клауза, че може да се разреши достъп до тази информация „при особени обстоятелства“ – когато има наследствени заболявания. Но често съдът отказва и в този случай. Днес почти няма начин как да се разбере кои са родителите ти. В домовете не се съхранява такава информация, а и повечето са закрити. Ако човек отиде в съда, където е гледано осиновителното дело, служителите нямат право да дадат такава информация. Получава се омагьосан кръг. Съществуват фейсбук групи, които помагат да се случи срещата между биологичния родител и осиновения, но след като осиновеният е имал достъп до данните си по един или друг начин.

  osinovyavane

  Добре ли е осиновеният да потърси своите родители? Майката може да се срамува, че го е оставила, и да не иска новото й семейство да знае за това.

  През последните 65 години биологичните родители се срамуват и притесняват да говорят за това, че са свързани с дете, оставено за осиновяване. Тъй като обикновено новите им семейства не знаят за това, родителите се страхуват осиновеното дете да не се появи и това да се отрази на тяхната семейна динамика. Не мога да кажа дали трябва да се потърси произходът, но често казвам, че възможността да срещнеш своята биологична майка е възможност да се съедини разкъсаната връзка между майка и дете, тъй като в периода на бременност и година след раждането те са в психична слятост. И преждевременното й разкъсване веднага след раждането е предпоставка за травма, за особености в характера. Добре е да има такава среща, защото тя дава възможност за съединяване на тази разкъсана психична пъпна връв, но тя да стане, когато и двете страни са готови, особено осиновеният. Често биологичната майка отхвърля отново детето поради страхове, табута и това е нейно решение и право, но тогава осиновеният трябва да е готов да се справи с това повторно отхвърляне.

  Понякога майката казва, че не иска осиновеният да се свързва с другите си братя и сестри, но това не е ли негово право? Може би ще изгради приятелска връзка с тях?

  Изконно право на всеки е да познава своя произход и корени. Не е добре да му се забранява, да е ограничаван. Ако осиновеният човек не желае да намери своите корени, трябва да е защото няма потребност, а не защото законът го забранява.

  Вие сте разбрали, че сте осиновена, едва след като майка Ви си е отишла от този свят, нали?

  Бях на 20 години, тя почина и съседка ми каза. И преди това съм чувала квалификации и подмятания, но ги оставях да преминат покрай мен. В прав текст го разбрах тогава и у мен се появиха много смесени чувства. Водещи бяха любовта и признателността към родителите ми, имах изключително силна връзка, особено с майка ми. От една страна, изпитвах гняв към тази жена, която си позволи толкова скоро след като е починала майка ми, да ми каже такова нещо. От друга страна, бях тъжна, че съм загубила човека, с когото бих могла да говоря. Като 20-годишна възприех случилото се като желание да бъда наранена и като неуважение към паметта на майка ми.

  Все още ли не сте намерили биологичните си родители?

  Когато бях готова да приема, че може би никога няма да разбера произхода си, стигнах до досието, за десет дни разбрах имената, с които съм била записана, както и имената на биологичната ми майка. Научих, че живее на 10 минути от вкъщи с кола.

  Връхлетяха ме смесени чувства и емоции, почти не спях. И един ден случайно видях единия си брат с жена му и детето му до вкъщи. Беше шокиращо за мен и не му се обадих. Биологичната ми майка не живее в България и затова все още не съм имала възможност да се срещна с нея. Добре е първо да се направи такава среща с нея.

  При научаването на истината, че са осиновени, понякога порасналите деца бягат от вкъщи. Как да се говори с тях за това?

  Апелирам да не им се каже дидактично с такава цел, че са осиновени. В тийнейджърските години често има бунт срещу родителите и не е добре да им се съобщава тогава, а доста преди това. Свидетел съм на безброй случаи, когато осиновени разбират и техният свят се срутва. Научават го от неподходящи хора, в неподходящо време.

  Кога е добре да се каже на детето, че е осиновено?

  Такава тайна е добре да не бъде създавана. Когато детето дойде вкъщи във времето, когато започнат да се четат приказки, да се гледат филмчета, добре е темата за осиновяването да бъде въведена на малки стъпки. На него ще му бъде дадена и книга на живота със снимки, преди да бъде осиновено и след това, която също помага. Важно е детето да разбере, че е от дом в подходящ за него момент, за да не е болезнено, и то да живее с естествено усещане, че както другите са родени, така то е осиновено.

  В наши дни почти няма семейства, пред които да стои въпросът да кажат ли или не на детето си. В един момент то само започва да задава въпроси, като пита: „В твоето коремче ли съм бил?”. Майката може да каже: „Не, ти си бил в коремчето на друга жена. След това ние те открихме, харесахме се” или „Срещнахме се, познах очите ти”, за да разбере, че е имало естествена среща.

  Когато родителите поискат да осиновят дете, коя е първата стъпка?

  Преди да се обърнат към социални работници от центровете за обществена подкрепа, от чисто психологическа гледна точка има много стъпки, които трябва да направят. Ако има траур преди това по друго дете, добре е да бъде преработена емоцията на траура. Добре е родителите да приемат идеята, че е възможно никога да не станат биологични майка и татко. Важно е да се разделят с очакванията си какво да бъде точно детето. Често трудността във взаимоотношенията идва от това, че родителите са имали очаквания, че тяхното дете ще има определени качества, черти, а то идва като самостоятелен човек.

  По-различна ли е грижата за осиновено дете?

  Тя има своите особености. Когато бременността е преживяна по травмиращ за майката начин – ако е решила да се раздели с детето, докато е бременна, това се отразява върху плода. При отделяне на бебето от майката също има определени особености, които наричаме травми в психологията. Детето, оставено за осиновяване, вече е преживяло определени неща, с които родителят осиновител трябва да е добре запознат, за да може да се справи с тях. Важна е подготовката на кандидат-осиновителите за това какви дефицити има детето, има ли липса на знания, нужно ли е да се работи с учител, за да се развива.

  Някои родители разглезват децата си и се опитват да компенсират, а това няма ли да и им изиграе лоша шега?

  Сегашните родители са много информирани, четат, интересуват се. Понякога в страха си, че детето може да се отрече от тях, да си тръгне, те не поставят нужните граници и губят авторитетната си функция. То има нужда от авторитетна фигура, така се чувства по-сигурно.

  Осиновените чувстват ли се по-различно?

  Травми при разделяне с майката може да се придобият заради това, че детето е било в кувьоз, че е било недоносено, че майката е работела и то е било оставено на грижите на баба, че е осиновено. За малкото е важно тя да присъства топла, любяща, нежна. Вярвам, че с много грижа, доверие, внимание от страна на родителите, осиновили деца, тези дефицити могат да бъдат преодолени.

  С родители или осиновени работите Вие?

  Работя с осиновени, които вече са пораснали, и с родители, осиновили деца.

  Какви проблеми най-често имат осиновените възрастни?

  Шокът от разкриване на истината в зряла възраст е много голям и ако го разберат тогава, осиновените обикновено се разпадат на части. Тогава е необходим известен период да структурират Аза си.

  Тежко ли е, ако го разберат от страничен човек извън семейството?

  Понякога, разбрали истината, осиновените отиват при родителите си и те продължават да твърдят, че не са осиновени. Някои родители дори сами започват да вярват в тази реалност, а не бива да се страхуват от разкриване на истината. Когато има открити отношения между родителите и детето, няма сила, която да ги раздели. Повечето осиновени, които идват разпаднати, не подлагат под съмнение любовта към родителите си, а идват гневни за това, че не им е казано толкова години, че родителят и сега не иска да говори. Дори в тях да има гняв, под него са любов и признателност към родителите. Честен и откровен разговор, независимо на каква възраст е осиновеният, би заздравил още повече взаимоотношенията им.

  Трябва ли да се прости на родителя, изоставил своето дете?

  Моят избор беше да извървя пътя от обидата и гнева до прошката. Бях ядосана на биологичната си майка. Почти до 40-ата си година бях гневно дете, което тропаше с крак и казваше: „Не искам да знам нищо за тях“. И започнах да търся по-различна перспектива на всичко. Моят път беше до прошка и благодарност дори към биологичната ми майка за това, че ме е родила, че ме има на тази земя, че правя това, което обичам, че имам семейство. Прошката дава хармония на нас самите. А дали друг иска да постъпи така, е въпрос на личен избор.

   

  Разговора проведе Румяна Смилкова

  Още в Развитие

  Причини, които водят до логопедични проблеми

  Специалният проект „Съветите на логопеда“ има за цел да разгърне развитието на речта на детето, за да могат родителите да му осигурят здраво и успешно… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени