×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  23 Ян 2019

  Имам ли право на трудоустрояване и парично обезщетение при лечение инвитро

  Публикувана в Съвети
  Оценете
  (1 глас)

  Работничка или служителка, която работи по трудово правоотношение и е в напреднал стадий на лечение инвитро, се ползва от специална закрила по Кодекса на труда и парично обезщетение по Кодекса за социално осигуряване. Работодателят не може да възлага, както и да задължава  работнички или служителки в напреднал етап на лечение инвитро да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.

  Работничка или служителка в напреднал етап на лечение инвитро може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.

  В напреднал етап на лечение инвитро по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед на премахване на риска за безопасността и здравето им. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга работа, длъжност и работно място, подходящо за заемане.

  Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от работничката и служителката в напреднал етап на лечение инвитро, както и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.

  При трудоустрояване на друга работа в напреднал стадий на лечение инвитро на осигурената жена се изплаща парично обезщетение, ако на новата работа се намали трудовото възнаграждение. Когато осигурената е работила по-малко от 24 месеца до деня на трудоустрояването, обезщетението се определя като разлика между среднодневното възнаграждение, определено по чл. 41 от КСО, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването.

  Още в Възпитание на детето

  Когато то ви посяга…

  Вашето съкровище е на три години и все по-често проявява характер. След поредния „сблъсък на гледни точки” то не просто се цупи, че не сте… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени