×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  03 Ян 2019

  Как да направим Коледа по-специална

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (0 гласа)

  Коледните и новогодишните празници са основен момент за всяко християнско семейство, независимо от неговата национална и културна принадлежност. Още от най-ранна детска възраст децата свързват Коледа с раздаването на подаръци, големите трапези, снега и семейните събирания. В тази статия ще обърнем внимание на начините да направим Коледа един специален и незабравим празник за цялото семейство и най-вече за малките деца.

  Бебето празнува Коледа

  Неведнъж съм чувала, че няма нужда да обясняваме на бебетата и на малките деца какво се случва около тях, защото те не ни разбират и все още не могат да говорят. Знаете ли, че това твърдение е грешно? Въпреки че бебетата не могат да изразят себе си чрез думи, защото не са развили все още своята реч, те попиват всяка информация, дума и емоция, която чуват, чувстват и виждат около себе си. Тези елементи се превръщат в база, върху която детето постепенно изгражда своята личност. Желателно е да включвате бебето в семейната и социалната динамика още от най-ранна детска възраст, като му обяснявате нещата, които се случват около него и които изживявате.

  Всяка държава има своите традиции, свързани с коледните и новогодишните празници. Българите например празнуват Бъдни вечер и си имат коледари. Колкото и налудничаво да ви се струва, добре е да обясните българските традиции на вашите деца още от най-ранна детска възраст. Това е защото именно традициите са носители на индивидуалната и колективната идентичност и помагат на човек да се идентифицира в нещо силно, положително и с дълбок смисъл.

  Подготвяйки семейната трапеза, обяснете на вашите бебета и малки деца откъде идва традицията и защо вашето семейство празнува празника по този специфичен начин. Нека се включат в украсяването на коледното дърво и усетят смисъла на това начинание.

  Какъв е смисълът да се подаряват подаръци?

  Сигурна съм, че повечето от вас свързват Коледа с подаряването на подаръци. Колкото и да е труден животът понякога, всеки намира средства, за да зарадва най-близките. Колко от вас са се замисляли защо се подаряват подаръци на Коледа? Какво искате да изразите чрез този жест? Със сигурност има толкова отговори, колкото и всеотдайни родители на територията на нашата прекрасна България. Подаряването на подаръци на най-близките е начин човек да изрази любовта и вниманието си, да покаже подкрепа, уважение или просто да ги накара да се усмихнат. Коледните подаръци носят на децата специфична символика. Изработени са от Дядо Коледа и неговите джуджета и най-важното – заслужени са според това колко послушно е било детето през изминалата година. Представени по този начин, коледните подаръци имат образователна цел – за да ги получи, детето трябва да даде нещо от себе си. По този начин подаръците учат на ценности и имат възпитателни цели.

  Коледа като носител на ценности

  Вие решавате с какви очи децата ще погледнат на света. Украсяването на елхата и подготвянето на празничната трапеза са отлични поводи да допринесете за благоприятното развитие на ценностната система на детето ви. Това са поводи да сплотите още повече вашето семейство и да споделите красиви моменти с най-близките. Обяснете на детето, че е важно то да помогне за коледната украса. От една страна, вие го учите на труд. От друга страна, вие му давате специфична роля и го правите част от празничната динамика. То не е участник, който стои настрани само защото не говори и не разбира.

  Спомням си, че когато бях малка, с моята майка правехме гирлянди от гланцов блок. От естетична гледна точка това не бяха най-красивите гирлянди на света, но бях толкова щастлива, че участвах в изработването им. Подобни инициативи развиват не само въображението на детето, но и неговата психомоторна система и самочувствие. То се чувства гордо, че може да помогне и е направило нещо, което кара възрастните около него да се усмихнат. Както съм обяснявала в други статии, развитието на въображението от най-ранна детска възраст прави децата по-сигурни в себе си и ги подготвя да намират решения на ситуациите, с които ще се сблъскат в по-късен етап от живота си. Не на последно място, коледната украса и традиционната трапеза са повод семейството да прекара време заедно, далеч от забързаното ежедневие.

  Коледните приказки

  Коледа носи със себе си много и различни истории, които също могат да имат семейни и образователни цели. Защо не ги използвате, за да прекарате спокойни и привилегировани моменти с вашите деца, показвайки им различните страни на живота чрез съдържанието на коледните приказки. Състрадателност, разбиране, приемане на различията, помощ, обич и любов са различни емоции, чувства и поведения, които децата могат да научат да разпознават още от най-ранна детска възраст в героите на техните любими коледни приказки.

  Семейството

  Коледа е повод лелите, чичовците и братовчедите да се съберат заедно на едно място. По този начин най-малките могат да се запознаят с роднините си и да се социализират с тях. Възползвайте се от тези моменти, защото те невинаги са възможни през останалото време на годината.

  Запомнете

  • Коледа е празник, в който всяко семейство влага смисъл по свой специфичен начин.
  • Украсата на коледното дърво, подготвянето на празничната трапеза и подаряването на подаръци могат да се превърнат в моменти с образователна и семейна цел.
  • Обичта, любовта, ценностите и подкрепата са в основата на всяко семейство. Нека Коледа бъде повод, в който гласно ще ги изразите.

                 

  Още в В помощ на мама

  Как да предпазим бебето от горещините

    Облекло Бебето трябва да е облечено достатъчно добре в горещините. За целта са подходящи тънки памучни дрешки, които пропускат въздуха. Дългата ризка и панталоните… Прочети още »
  Д-р Иванка Ежова

  Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени