×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  16 Юли 2020

  Отношенията с родителите след брака - поглед към традициите

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (1 глас)

  За младата омъжена жена или за нейния съпруг отношенията с по-възрастните родители, особено при съвместно съжителство, често пъти са свързани с конфликти и недоразумения. И въпреки че всеки се надява да е изключение от това правило, традицията като че ли е по-силна от намеренията.

  Арменците предлагат добро решение в този случай. Твърде интересен е техният старинен обичай “избягване”. До 80-те години на ХIХ в. в арменското село омъжената жена, докато не роди първото си дете, трябва да ходи със закрито лице, да не говори с родителите на съпругата си, както и с по-възрастните родственици. Тя можела да се разбере с тях само с помощта на преводач, като най-често тази роля се падала на малките деца. Жената няма право да говори с някого от роднините на съпруга си, освен с деца, и дори със съпруга си в присъствие на странични хора.

  До раждането на първото дете, а на някои места 7 години след като се е омъжила, тя се показва със закрито лице и с всички говори само с мимики. Невестата не бива да говори със свекъра си до неговата смърт, а със свекървата си – докато роди първото си дете, с деверите в продължение на 10–15 години, а често до дълбоката им старост, с родствениците на съпруга си до 10–15 години. Тя не само че не може да говори с кавора (кума), но дори не бива да му се показва. Според традицията и с по-възрастните съседи тя не бива да говори до 5–6 години след сватбата си.


  Отношенията между снаха и свекърва в еврейското семейство намират добра илюстрация в поговорките: “Свекървата и снахата се обичат от зъбите навън!”, като свекървата е на мнение, че “преди да се омъжи, момата има седем ръце и една уста, а след сватбата – една ръка и седем усти!”, а снахите наричат: “Майко горе, майко долу, майко от стълбата надолу!”

  За евреите зетят е като “зимното слънце – свети, но не топли”, а българите казват: “Зет като мед!” Разбира се, за самия зет нещата стават доста сложни, когато е в позицията на т.нар. “заврян зет” или “под чехъл”, т.е. когато живее в къщата на родителите на жена си. В Армения това явление се нарича тнпесаутюн и е известно още от времето на обичайното право. Към него са прибягвали семейства, в които не е имало синове. В такъв случай една от дъщерите се омъжвала за момче, което се съгласявало да се отдели от своя гердастан (семейството си) и да стане тнпеса (буквално домашен зет), да приеме фамилията на тъста и да наследи неговото имущество.


  Традиционният мюсюлмански идеал препоръчва послушна, благовъзпитана и работлива снаха. Тя е длъжна да целува ръка на свекър и свекърва всеки път, когато ги среща, както и да им застила отделна трапеза. Свекървата е като истинска втора майка за своята снаха. Тя често взема нейната страна в споровете, обича да й прави подаръци и се грижи за внуците си. В случай на чести конфликти или физическа саморазправа снахата може да отиде при своите родители, които да потърсят решение на проблемите. Нейно право е да напусне съпружеския дом заедно с децата си и да се установи при своите родители.

  Още в Да бъдеш баща

  Баща на месец май 2005 г. е Али Джевдет Алимиман от София

  Със съпруга ми се запознахме случайно, но любовта ни пламна като клечка кибрит и гори вече четвърта година. В началото не мислехме за дете, защото… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени