×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  29 Ное 2010

  Дерби бременна снаха–свекърва – 0:0

  Публикувана в Споделено
  Оценете
  (0 гласа)

  Навлизам в зона на отношения с много любов – от страна на майката към сина й, обич между бъдещите родители и вече породилата се обич от близките към бъдещата рожба.
  Как се променят отношенията и как се проявява тази любов?
  В частен разговор преди време приятелка сподели с мен: „Имам чувството, че на света съществуват само две състояния – любов и страх. Едното се увеличава за сметка на другото.” Аз си го представих като плъзгач с маркирани в двата края любов и страх. Въпросът е в коя част на скалата ще сте. Или поне през повечето време. В отношенията, които разглеждам, има и от двете –
  и любов, и страх
  Искрено се надявам след време този текст да изглежда смешно остарял – както сега четем „Българи от старо време”. Тогава отношенията ще са изгладени, освен любов ще има и уважение, познаване на тънкостите в общуването, желание за разбиране на другия, отпадане на рамките „така трябва” и „така се прави”. Надежда, че това ще е скоро, ми дава фактът, че такава хармония вече е реалност в немалко семейства.
  Отношенията снаха–свекърва са обект на многовековни проучвания, коментари, анализи. Една жена е родила, отглеждала, възпитавала сина си много години и... ето че той е намерил половинката си, обича я, влюбен е в нея и дори очаква свой наследник! Но вместо да царят щастие, радост и разбирателство, създава се атмосфера, която твърде често се квалифицира като „тягостна”.
  Обикновено
  разминаванията идват от очакванията
  – другата да е... каквато сте си представяли и каквато вие искате да е. Споменах уважението – да, много важно е да има уважение към другия, към това, което е той, въпреки че най-вероятно ще е различен от представите ви.
  Привържениик съм на мнението, че отношенията ни зависят повече от нашите личностни качества и стила ни на поведение, отколкото от ситуациите. Както и на твърдението, че до голяма степен това, което се случва с нас, е плод на нас самите, не толкова на външни фактори – обстоятелства и хора.
  Да тръгнем от факта, че все още отношенията между снахата и свекървата се смятат за конфликтни. По дефиниция конфликт е ”несъвместимост на цели, интереси, позиции, възгледи към настоящи и бъдещи събития”. Още тук се намесва негативизмът – конфликтите се разглеждат като нещо деструктивно, вредно, опасно и едва ли не непоправимо и непроменимо. А те имат и много позитивни страни: водят до разведряване на атмосферата, до изясняване на недоразуменията и до много важното – засилване на доверието към другия. Последствията от това могат да са спокойствие и затопляне на отношенията.
  Причините за възникване на конфликт между бременната жена и нейната свекърва могат да са доста, особено когато двете поколения живеят под един покрив. Една от основните според мен е
  липсата на правила
  Всяка домакиня има свои навици, всяка къща – свои традиции, схеми, по които “нещата трябва да се правят”. И тук може да се появи първият сблъсък – ако едни навици са формирани в продължение на двайсетина години, а новият човек е влязъл “вчера”, той наистина трябва да се въведе и да му се даде време да се адаптира, както и да бъде чут, ако има нови идеи за съвместното живеене.
  Желание за власт. То е продиктувано от грешните представи за „правилност”, „така се прави”, „аз трябва да съм отгоре”...
  Егото. Обиди, обвинения – „тя ще ми казва...”, „аз зная най-добре” – все реплики, които нямат място в цивилизовани отношения.
  Неумение да се общува. Общуването включва и умение за слушане (ще добавя – и чуване на другия), за задаване на въпроси, за изказване на мнение, за креативно мислене, за търсене на общи интереси.
  Прекалена загриженост от страна на свекървата към бременната снаха или обратното – неглижиране на нуждите й в това състояние, както и... злоупотреба със състоянието – от страна на бременната.
  Изключително важни са
  нагласите, с които се тръгва в общуването

  Нагласи
  Позитивни
  Негативни

  на бременната
  Тя е Неговата майка.
  Тя има опит при отглеждането на бебе и дете.
  Имам и ще имам нужда от съветите и помощта й.
  Животът вече не е като по нейно време.
  Тя само пречи.
  Ще влияе зле на детето ни.
  Не се съобразява със състоянието ми.
  Прекалените й грижи само вредят.

  на свекървата
  Тя е Жената, която синът ми си е избрал.
  Тя може да се справи с бебето.
  Те са семейство.
  Тя не знае как се гледа бебе.
  За първи път й е и трябва да ме слуша.
  Това е моят наследник и ще става, както аз кажа.

  на двете
  Търсене на взаимно съгласие.
  Удовлетворение на един интерес НЕ за сметка на друг.
  Стремеж да се реши даден въпрос.
  Търсене на обща полза
  уважение и сътрудничество.
  Истината е само една – моята!
  Има само едно вярно решение – моето!
  Аз съм права!
  Всичко или нищо.
  Победител/победен.
  Заложено его.
  Другата е лоша/греши.

  Ще дам някои съвети към двете страни за „мирно съвместно съществуване”.
  Уважавайте правото на личен живот.
  Към бременната. Спокойно разговаряйте със свекърва си, ако имате нужда от помощта й в домакинската работа или от съвет. Приемете евентуалния й отказ с разбирането, че тя не е длъжна да изпълни молбата ви. Ако проявява прекалена загриженост, изразете неодобрението си от това. Не разчитайте на “Тя трябва да се сети”.
  Към свекървата. Не се връщайте към отношенията си с вашата свекърва: “На мене никой не ми е помагал, знам какво е и сега съм готова да направя много и да давам постоянно съвети”, “Свекърва ми висеше през цялото време до мен и сега аз изобщо няма да преча”... Най-вероятно ситуацията вече е съвършено различна. Разговаряйте със снаха си има ли нужда от съвет, мнение, помощ. Не разчитайте на “Тя трябва да се сети”.
  Говорете директно. И двете – снаха и свекърва, не използвайте като посредници съпрузи, роднини, приятелки, съседки... Не само че при играта на “развален телефон” информацията се изкривява, но уважението към другия се проявява точно в това – пред него откровено да се изразяват мисли и чувства.
  Не разкривайте поверени тайни. Ако свекърва ви/снаха ви е споделила нещо с вас с молбата да остане между двете ви, уважавайте това желание. Така ще споявате доверието помежду ви.
  Не критикувайте другия публично. Ако смятате, че даден въпрос е важен за вас, помолете другия за разговор. Не подхвърляйте между другото реплики, които могат да накърнят неговото достойнство.
  Не проявявайте собственическо отношение и прекомерни грижи. И двете е добре да си дадете сметка, че не участвате в борба, съревнование, няма да има победители и победени – ролите на майка и на съпруга са различни и синът/партньорът може да обича и двете, без да го изправяте до стената с избора „или–или”.
  Не приемайте нещата лично.
  Забележката, критиката към поведението не е критика и към личността. Ако някой не одобрява някоя черта или стил на поведение, това не означава, че те непременно са лоши. Не се чувствайте виновни.
  В началото споменах плъзгача между любовта и страха. Ако се опитате да го извиквате в съзнанието си достатъчно често, „приплъзвайки” го към посоката любов, ако правите опити да разбирате и да приемате другия, със сигурност по-бързо ще стигнете до момента, в който сложните отношения снаха–свекърва  ще са изцяло в миналото.

  Елза Калоянова
  психотерапевт

  Още в Бременност по седмици

  Как да преодолявате безсънието

  През 9-те месеца вие се грижите за спокойствието на още едно същество. Сънливостта сякаш ви спохожда по-често, а недоспиването ви влияе много по-зле отпреди. Подобни… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени