×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  01 Сеп 2010

  Най-добрият съветник

  Публикувана в Свободно време
  Оценете
  (0 гласа)

  Току-що сте съобщили новината, че сте бременна, а вече роднини, приятели, съседи и… дори продавачката в кварталния супермаркет се надпреварват да ви засипват с мъдри съвети какво трябва да правите (и най-вече да не правите) през 9-те месеца. Кога обаче можете с отворени „уши” да приемате съвети и кога е по-добре да имате едно наум? Какви всъщност са плюсовете и минусите на най-верните съветници през бременността…

  Приятелката без деца
  Плюсове.
  Тя е преминала с вас през огън и вода. Пред нея можете без притеснение да споделите най-големите си страхове и да получите искрен съвет. Тя ще ви помага бебешката тема да не ви обсебва изцяло и ще ви разсейва от тревогите, типични за 9-те месеца.
  Минуси. Готова е да изслуша с интерес и загриженост терзанията ви коя клиника да изберете за раждането. Все пак обаче внимавайте да не прекалявате с „бременната” тема. В противен случай рискувате да я отегчите.

  Майката
  Плюсове. Тя ви мисли най-доброто и винаги е насреща за помощ и съвет. Със силата на майчината си нежност съумява да ви успокои така, както никой друг не може. Готова е да направи всичко, за да ви облекчи и да ви накара да се почувствате спокойна.
  Минуси. Мнението й не винаги е обективно, а когато възникне проблем, възможно е да се паникьоса дори повече от вас. Освен това не е в час с най-новите тенденции, препоръчвани от акушер-гинеколози, диетолози и т.н. Нейната бременност е… от други времена, в които са били актуални съвсем други предписания.

  Други бременни и млади майки
  Плюсове. „Не питай старило, а патило” – няма по-актуална поговорка, когато става въпрос за месеците на бременността. За да добиете реална представа за пътя, който ви предстои да извървите, допитайте се до онази, която вече е минала по него.
  Бъдещата майка най-добре ще разбере неволите ви с натежалия корем или тревогите ви около ехографския преглед, а младата майка ще ви помогне да се подготвите за бъдещата си роля на родител.
  Минуси. С повечето от тях ви свързва само бебешката тема. Това неволно може да ги превърне във ваши конкуренти. А понякога и в съдници – винаги ще се намерят бременни, които ще намекват, че правят нещо „по-правилно” от вас. Освен това във всеки разказ за раждането например има субективен елемент. Описанието на страховита история (подправена с щипка натурализъм) за травматично раждане героизира родилката разказвач, но във вас той може да отключи безпочвено големи страхове.

  Акушерката
  Плюсове. С богатия си опит и компетентност тя може да ви вдъхне увереност, че ще се справите с всички трудности, които ви очакват през 9-те месеца. Можете да я разпитвате подробно за родилния процес и да получавате детайлни отговори, които ще разсеят много митове и мъглявини в представата ви за раждането. 
  Минуси. За жалост тя е само частично на ваше разположение. Срещите ви с нея са епизодични и обикновено в самия край на 9-те месеца. Ако пък се случи да попаднете на акушерка, която не е особено комуникативна и не откликва на емоциите ви, има риск разговорът ви да има обратния ефект.

  Лекарят
  Плюсове. Той е човекът, в чиито професионални съвети задължително трябва да се вслушвате. Съвсем разбираемо той държи първото място в класацията на съветниците през 9-те месеца. Лекарят е строг с вас, когато се налага, но е и вашият най-добър утешител, когато сте тревожна.
  Минуси. Измежду купищата изследвания, прегледи и върволицата пациентки не остава много време за разговори и словоохотливост. В резултат често доста въпроси остават без отговор и много теми – недоизяснени.

  Бъдещият татко
  Плюсове. Той е най-голямата ви опора през бременността. Склонен е да ви прощава често непредвидимите ви реакции и абсурдните капризи.
  По-рационалното му мислене може да ви даде друга, по-трезва гледна точка към проблем, който виждате единствено през призмата на емоциите.
  Минуси. Не забравяйте, че през 9-те месеца вашата половинка също преживява вътрешни дилеми и емоционални бури. Пък има и теми, които можете да споделяте само пред жени, за да получите полезен съвет и истинско разбиране.

  Ирина Недева
  психолог

   

   

   

  Още в Семейство

  Женското царство на Дичо се увеличава с още една принцеса

  Популярният изпълнител скоро ще стане татко на още едно момиченце. Малката Ариел, която на 5-ти март навърши 5 годинки, след няколко месеца ще си има сестриче, защото… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени