×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  23 Фев 2004

  Мъжко или женско?

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (2 гласа)

  В традиционното патриархално общество желанието за многолюдна, здрава и благоденстваща челяд е било на първо място в йерархията от стремежи и потребности. Не случайно в сватбените обичаи и обреди пожеланието за първороден син е повсеместно разпространено.
  От прастари времена още в периода на бременността на майката хората са използвали различни гадания, за да определят пола на новороденото. Най-подходящо време за това са петият и шестият месец. Традиционните българи търсели внимателно появата на някои "характерни" белези при бременната, които издават мъжкия пол на детето. На първо място внимателно се наблюдавали формата на корема и начинът, по който той нараства и се изменя. Ако коремът е заострен напред и нагоре, детето ще е момче. Това се обяснявало с вярването, че момчето стои изправено на крака в корема на майката. Ако коремът се спуска надолу и е плосък, ще се роди момиче. Подобни наблюдения имат почти всички народи, а евреите от Израел казват, че "бременната носи момчето пред себе си, а момичето около себе си."
  Лицето на бременната жена също може да подскаже пола на детето. В цяла Европа и в Азия мюсюлманите вярват, че ако бъдещата майка "погрознее", ако се появят петна по лицето и тялото й, ще има момиче, ако се разхубави и запази стройната си фигура, ще се появи момче. Българите казват, че "момичето краде хубостта на майка си, а момчето я дарява с още по-голяма хубост.”
  Поведението на жената през 9-те месеца също може да е показателно за пола на бъдещето й дете. Евреите са установили, че ако бременната яде повече кисело, ако има по-голям апетит или пие алкохол през първите месеци на бременността, ще роди момче. Ако предпочита сладки неща и е особено придирчива към храната, ще роди момиче. Според изповядващите Исляма момче ще се роди, ако бременната е сънлива, не й се работи, движи се бавно и много напълнее. Момиче ще роди, ако запази стройна фигурата си, ако се включва в земеделските работи и непрекъснато се занимава с домашните си задължения. Българските католици са убедени в същото, защото според техните вярвания момчето прави майката по-активна, по-издръжлива и по-силна, а момичето – по-капризна и мързелива.
  Традиционните българи са следели внимателно здравното състояние на бременната и по някои "болежки" се опитвали да отгатнат пола на детето й. Ако жената има болки в кръста, ще роди момче, ако я боли ниско в корема – момиче. Общочовешко е вярването в двойката опозиции ляво–дясно Първата (ляво) символизира женското начало, а втората (дясно) – мъжкото. Затова, ако първото подритване или мръдване на детето в утробата е от дясната страна, детето ще е момче, ако е отляво – момиче. Ако веднага след това в къщата влезе непознат човек и той е мъж, новороденото също ще е от мъжки пол. Сред всички европейски народи е разпространена една любопитна практика. Бременната трябва да седне на стол и след това да стане. В зависимост от това дали тя ще се опре на десния или на левия си крак, се определяло какво ще е детето. Българите гадаели пола на детето и като слагали незабелязано от бременната щипка сол на главата й. Ако след това тя най-напред се пипне с ръка отдясно, рожбата ще е момче. Според българите мохамедани в семейството ще се роди момче, ако бременността продължи повече от девет месеца.

  Още в Планиране

  Покупки за нероденото?

  ТЯ каза: Не съм суеверна! Не съм от тези, които сутрин, щом станат от леглото, първо стъпват с десен крак, защото са родени на четна… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени