×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  19 Ян 2011

  Първа среща с хората

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  Първата официална среща на новороденото с неговите роднини и близки се извършва по традиция на третия ден от неговото раждане. Обичаят е познат с названията „богородична пита”, „богородичен леб”, „повойница”, „понуда”, „млитви” или най-общо казано – „пита”, „пити”. Понякога той се e правел в тесен семеен кръг непосредствено след раждането на детето (малки пити), а в по-разширен кръг родственици – на 40-ия ден след раждането, когато носи названието „големи пити” или „погача”.
  Днес поканването на гости (само жени) да видят бебето се приема почти като задължително след 40-ия ден, защото при изписването на родилката от болницата се носи някаква почерпка на лекарския екип, а в дома тя се посреща с хляб, мед и масло само от най-близките. Ако тържеството се направи на третия ден, то се посвещава на Света Богородица. Според приетото мнение тази християнска светица е закрилница на родилката и майчинството. Тя помага в родилния акт и за да й се отблагодарят и да я изпратят навреме при друга родилка, трябва да я нагостят. Ако първата среща се проведе на 40-ия ден, отбелязва края на периода, през който родилката и новороденото се приемат за най-уязвими. Тогава родилката и бебето приемат и т.нар. чиста молитва от свещеник в църквата. Това се прави, като сутринта майката и детето отиват в черквата, съпровождани от майката на родилката. Там свещеникът чете молитва, а ако новороденото е момче, то се внася и за първи път зад олтара като символ на приобщаването му към света на вярващите още преди да е кръстено.
  Следобед в къщата на родилката се правят приготовления за посрещане на гостите. Единственото задължително ястие е погачата. За да се приготви тя, се канят едно или  няколко роднински или съседски момичета, които замесват тестото. Основно изискване към тях е да са „майчино и бащино”, т.е. да имат живи родители. Навремето те даже обличали булчинските дрехи на родилката, слагали си и нейните накити. Това се правело, „за да мязат дрехите на детето, като ги носи, да му прилягат”. Често срещан е обичаят да се докосват страните на детето с брашнени ръце, за да е винаги весело и засмяно. Със същата цел, преди да опече питата, свекървата я натиска с два пръста или с вилица отгоре, за да е детето пълничко, засмяно и с трапчинки. На трапезата освен погачата могат да се сложат и някакви сладки, соленки и вино.
  Гостите се посрещат на прага на дома, през който преминава червен конец. На времето се е вярвало, че ако някоя от жените е с мензес, тя трябва специално да си изтрие краката в кърпа, за да не се появят пъпки по кожата на новороденото.

  Поканените жени носят на родилката най-различни неща за ядене: сладки, соленки, малки питки, вино, ракия и някакъв подарък за новороденото. Повсеместно разпространен е обичаят бабата да сложи питата на главата си и да подскочи при разчупването й. Това се прави, за да израсне детето високо на ръст. Погачата се разчупва над главата на родилката, която е прегърнала детето си, като едновременно я държат майка й и свекърва й – с пожелание двете баби да се разбират помежду си, да не се карат и да помагат при отглеждането на детето. Добре е трохи от погачата да се посипят по главата на родилката – за да има кърма, и по детето – за да е сито през живота си. Всяка от гостенките, като отчупи от погачата, оставя някаква пара върху нея. После потапя залъка в купичка с мед. След като отхапе залък, гостенката благославя детето да порасне, да се ожени/омъжи, да вземе хубав занаят, да остарее, да има внуци и правнуци. Понякога бабата поръсва трапезата с решето, пълно с орехи, за да обичат всички детето, „да го грабят като орехи”. Интересен е обичаят, според който на питите не се слага лъжица, за да не лъже детето. Понякога върху детето се хвърлят стотинки, за да е „паралия”. След гощавката жените задължително оставят при детето конец от дрехата си – за добър сън. Строго се спазва обичаят да не се изнася извън къщата от тази пита, за да не плаче детето.

  Натрупаните подаръци се отнасят в детската стая от бащата, който ги подрежда около леглото на новороденото и те престояват там една нощ – за да е богато детето като порасне.

  Д-р Петя Банкова
  Етнографски институт и музей – БАН

  Още в Новини

  Добрияна е бебето на град Бургас за 2014

  Бургас вече има „Бебе на града” 2014. Новороденото е момиче, казва се Добрияна и тежи 2800 г. Щастливата майка Боряна Бисерова е на 36 год.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени