×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  29 Май 2007

  Патриархални нрави

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  Често пъти си задаваме въпроса – момче или момиче ще е нашето първородно дете. Няколко месеца след началото на бременността съвременната медицинска апаратура вече е готова с някакъв отговор. Остава обаче загадката: кое би ни зарадвало повече – син или дъщеря? Ето как са отговаряли в миналото българите – син, разбира се! Първороден наследник! Дъщерята след това – майчина отмяна. Или по друг начин казано, така се постига идеалът за възпроизводство – на мама сина и на татко дъщерята. С една дума, мъжкото начало е определящо, но дали само българите сме такива поклонници на патриархата?

  Темпераментните испанци също държали на наследник, затова в първата семейна нощ обръщали брачната си постеля така, че главите им да са на север. Религиозните поляци възприемали мъжката рожба като продължител на рода, а женската като “чуждо животинче”. Според добродушните чехи и словаци момчето умножава семейното богатство, а момичето го разпилява. При раждането на момче в Южна Чехия всички мъже трябвало да стрелят във въздуха с пушките си, като вярвали, че по този начин обезпечават неговото щастие и благополучие. Нашите съседи сърбите толкова държали на първородна мъжка рожба, че карали младоженката да се опасва с пояса на съпруга си по време на сватбения ритуал и да носи в пазвата си жълъди и орехи, които символизирали мъжкото начало. Македонците наричали момичето “чужда кост”, “чуждо щастие”, с което изразявали пренебрежителното си отношение към него. На въпроса какви деца имат, гордите черногорци отговаряли високо броя на синовете, а след това прошепвали “…и няколко момичета”. В Босна и Херцеговина мюсюлманите държали да имат и момчета, и момичета, затова по време на сватбеното тържество носели със себе си круша, жълъди и коркова тапа. Албанците и до днес повтарят поговорката “И най-лошият мъж струва повече от най-добрата жена”. Строгите германци съветвали бременната жена да си пийва по малко ябълково или крушово вино в началото на бременността, за да роди момче. Галантните французи също полагали грижи за създаването на мъжка рожба. Преди полов акт мъжът отивал в полето и берял имел, стръкче от който слагал в пазвата на жена си. След това пиел отвара от глог, която увеличавала мъжката сила. Според французите май бил подходящ месец за зачеване на момче, а октомври – на момиче. Наред с това в Прованс вярвали, че пиенето на вода, сипана през катинар, увеличава шансовете за момче. Чаровните италианци имат поговорки като: “Мъжът винаги е красив, а жената, ако не се роди красива, по-добре да не се ражда!” и “По-добре да приготвиш ястие от макарони, отколкото да родиш момиче!” Ако иска да създаде момче, съпругът италианец, когато се заема с това начинание, трябвало да носи пирони в джобовете си, да е обут с ботуши и да е с шапка, плътно нахлупена над ушите.

  В съвременна Европа всяко дете е добре дошло на бял свят независимо от своя пол. Важното е да е обичано, за да раздава обич.

  Още в Споделено

  Щадете бабата!

  Проверявате ли често децата на грижите на майка си или на свекърва си? В такъв случай Ви съветваме да сте много внимателна с тях и… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени