×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  26 Ян 2004

  През първите три от 9-те

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  Макар и оскъдни, съвсем ненаучни и доста нерационални да са били познанията на човека за бременността, той твърдо е вярвал, че първите три месеца са най-важните за вътреутробния живот. Общочовешка е практиката зачеването да се запази в строга тайна, защото, ако бъде нарушена магията на началото, би могло да се утежни успешното протичане на целия процес. Затова през първите три месеца от бременността християнките, мюсюлманките и еврейките не споделяли с околните за своето състояние. Рискът от спонтанен аборт можел да се избегне само ако се спазват редица правила и забрани, които са засягали поведението, храненето и общуването на бременната с околните.

  В еврейското семейство се полагали особени грижи за невестата. Неразположенията, гаденето, наричано “conchento”, се посрещали с разбиране и внимание от околните. Познатите сред българите “прищевки на бременната” били спазвани дори от съседите, които носели от всяко сготвено ястие и на бременната, да не би от миризмата да й се е прииска да го опита. През този период били задоволявани дори и най-невероятните капризи на бременната от страх тя да не пометне.

  В мюсюлманското семейство не са позволявали на бъдещата майка да яде пилешки или кокоши крилца, защото се страхували, че “плодът ще отлети от корема й”. За да роди здраво и красиво бебе, препоръчвали й да яде райски ябълки, при това да внимава да не изпусне дори едно семенце от тях на земята, за да не се разпилее хубостта на детето. Категорична е била забраната бременната да работи на свещените за Исляма дни, особено на Хъдрелез, защото се вярвало, че така рискува да роди сакато дете. Бъдещите майки били освободени от 30-дневния пост в месец Рамазан. Те не бивало да се сбогуват с близки покойници, за да не се роди детето с жълт цвят на кожата. Бременната е трябвало често да поглежда към слънцето, луната и звездите, за да бъде новороденото красиво като небесните тела.

  При българите също са забранявали на бъдещата майка да ходи на гробища и да се грижи за сакати хора. Ако все пак това е било необходимо, тя трябвало да си завърже червен конец на лявата ръка. Идеята е да й се спестяват отрицателните емоции, свързани с болка и страх. Много се притеснявали от “уплах”, който можел да доведе до изхвърляне на бебето от корема на майката. Бременната е била съветвана, ако се уплаши, да пие три глътки вода, да си плюе в пазвата или да хвърли някакъв предмет през лявото си рамо. Притеснения са предизвиквали и страховете от непознати мъже, защото новороденото можело да прилича на тях, а не на баща си. Особени грижи се полагали за менюто, като се е забранявало да се яде месо от убито животно от страх детето да не прилича по нещо на животното – да има заешка уста, да е нямо като риба, да хърка като прасе, да е космато като глиган и т.н. Погрешна е представата, че до късна бременност невестата е работела на полето. Това са изключения, защото още при първите признаци на бременността тя е оставала вкъщи, където се е занимавала с по-леки домакински дейности.

  Още в Бременност по седмици

  С дълга пола и късо сако - Мария Недкова, дизайнер пред “9 месеца”

  Как бременните, притеснени от фигурата си, могат да прикрият промените в тялото и едновременно да са в крак с модата? Няма нищо срамно в бременността… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени