×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  23 Юни 2020

  Как да укрепим тазовото дъно

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (1 глас)

  Перинеумът включва мускулна група и връзки, които затварят таза отдолу, откъдето идва и другото му название – тазово дъно или ветрило (последното идва от формата на перинеума).
  Перинеумът обхваща пространството от опашната кост, продължава напред покрай аналния отвор между ануса и влагалищния отвор, обгръща влагалищния отвор и уретрата. Така затваря напълно малкия таз и поддържа коремните органи. През бременността и раждането тези мускули и връзки са подложени на силен натиск. За да се справи с това натоварване и максималното разтягане, перинеумът трябва да се подготви предварително в две насоки – еластичност и тонус. За това е необходимо през 9-те месеца да се правят упражнения, за да стане достатъчно еластичен, да не се разкъса и да е здрав, да възстанови тонуса си и да може да изпълнява пълноценно функциите си след раждането. Ако перинеумът не е подготвен предварително за изпитанието по време на раждането, той ще пострада и последствията могат да са:

  • преразтягане и разкъсване, които може да доведат до незадържане на урината, т.е. изпускане при силен смях, кашлица, вдигане на тежко;
  • намаляване на влагалищния тонус и увеличаване на влагалищния отвор;
  • пролапс – смъкване (усещане на тежест в малкия таз и силни болки при полов контакт).
   Подготовката на перинеума трябва да започне още от първите месеци на бременността. Ако по някаква причина сте закъснели, добре е да правите гимнастиката за перинеума три пъти или повече на ден. Тази гимнастика може да изпълнявате прави, седнали или легнали, със затворени очи, за да се съсредоточите върху перинеума. Когато усвоите добре техниката, не е нужно да я изпълнявате със затворени очи. За да усетите перинеума, представете си, че Ви се пишка и се налага да се стискате. Тогава Вие стягате перинеума, за да се затвори уретрата.

   Дълбоко гръдно дишане. “Глътнете” диафрагмата и дишайте, като повдигате раменете нагоре и назад и се стискате “да не се напишкате”, т.е. стягайте перинеума.

   Спряно дишане. Когато не можете да поемете повече въздух, спрете да дишате 5 сек, т.е. нито вдишвате, нито издишвате и продължавате да стискате перинеума (така работите за усилване на тонуса му).

   Контролирано дишане. Издишвате контролирано много бавно през устата. Устните са свити, като че ли ще свирите. Същевременно отпускате перинеума и диафрагмата, т.е. извършва се релакс на перинеума.

   Напън. Когато усетите, че вече въздухът Ви почти свършва, с последната струя въздух направете лек напън като за ходене по голяма нужда. Така разтягате перинеума. Цялото упражнение повторете три пъти и го правете не по-малко от три пъти на ден. Ползите от това упражнение за перинеума са:
   Укрепване на перинеума. Перинеумът се възстановява бързо след раждането – възвръща тонуса си, става стегнат и поддържа на физиологично ниво коремните органи, избягва се смъкването. Влагалищният тонус се възстановява – влагалището е стегнато, а отворът не зее. Така ще имате нормален и безболезнен секс. Перинеумът затваря стегнато аналния отвор, входа на влагалището и уретрата, както преди бременността.
   Еластичност на перинеума. Еластичният перинеум пропуска раждащата се главичка на бебето по-бързо и по-леко, не се разкъсва и не се налага епизиотомия (срязване на перинеума).
   Отпускане на перинеума. Като усвоите техниката за релакс на перинеума, ще знаете как да отпуснете перинеума при изгонването на плода. Опънатият перинеум възпрепятства силата на изгонването и се разкъсва. Неподготвената жена се напъва и същевременно свива мускулите на перинеума, като резултатът е разкъсване.
   Релакс на диафрагмата. Едновременно с релакса на перинеума Вие отпускате диафрагмата. А когато тя е в релакс, поемате повече въздух и напъвате по-силно. Чрез това упражнение Вие усвоявате техниката за напъване от кръста надолу, а не чрез лицето. А тази техника не може да се научи по време на раждането. Ето защо е толкова важно предварително да подготвите перинеума и да усвоите техниката на правилното напъване и с помощта на дишането да се научите да отпускате и свивате перинеума.
   Същото упражнение без последния елемент (напъване) се прави и три месеца след раждането, за да се възстанови тонусът на перинеума отпреди бременността и раждането.

  Още в Репродуктивни проблеми

  Бременност без отровен дим

  Майчината утроба е сигурното убежище, създадено да защити развиващия се човек от опасностите на външния свят. Днес обаче бъдещата майка е наясно, че няма как… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени