×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  09 Ян 2019

  Посещение при гастроентеролог

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (1 глас)

  Запитахме се кои са най-честите причини, поради които новородените и малките деца се запознават с гастроентеролога отблизо. „Обичайно кърмачетата се консултират за колики, жълтеница или гастро-езофагеален рефлукс. Впоследствие причините, които водят родителите с децата им при специалист, са хранителните алергии и непоносимостите, функционалният запек, функционалната коремна болка“, обясни доц. д-р Ружа Панчева, д.м., педиатър, работещ в областта на детската гастроентерология и хранене.

  Гастроезофагеален рефлукс

  Това е обичайно физиологично състояние на незрялост на мускулатурата на хранопровода и по-специално на пръстеновидния мускул, който се намира между хранопровода и стомаха. Този мускул лесно се отпуска, връзката между хранопровода и стомаха се отваря и впоследствие храната, която се намира в стомаха, се връща обратно към хранопровода. При това може да има видимо повръщане, но може и да няма.

  Лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест

  Използват се различни подходи: промяна на режима на хранене и живот, диетични корекции, медикаменти от различни групи – антиациди, Н-2 блокери, инхибитори на протонната помпа, прокинетици и др. Оперативна намеса се налага рядко в детска възраст, и то при тежки състояния, обичайно при деца с увреждания на централната нервна система, както и при неповлияване с медикаменти и данни за недохранване вследствие на това.

  Хронично повръщане в ранна възраст

  Причините за „хронично повръщане“ в ранна детска възраст са различни – на първа място гастроезофагеален рефлукс, но също състояния като хранителна алергия, непоносимост към храни, в това число глутен, синдром на раздразненото черво, хиатална херния, еозинофилен езофагит, малформации на храносмилателния тракт.

  Рентгеново изследване при най-малките

  Няма доза рентгенови лъчи, която да е полезна за здравето. Въпросът е, че рентгеновите изследвания ни помагат за диагностицирането на множество състояния, така че те се използват особено прецизно в детска възраст в дози, които да не доведат до увреждания. При всяка необходимост се преценяват внимателно дозата на лъчите, предимството на изследването, неблагоприятните въздействия.

  Гастроскопско изследване

  Това е изследване, което се налага в случаите, в които лабораторните, ехографските, рентгеновите и други неинвазивни изследвания не могат да дадат отговор на въпросите относно диагнозата на детето и в случите, при които въпреки адекватната терапия лечението не е така успешно, както се очаква. Това е инвазивно изследване, при което се използва апарат, наречен гастроскоп, една част на който представлява тънка тръба, а другата част е оптика. След като детето се приспи с упойка, тази тръба се въвежда през устата до стомаха и там на място се оглежда лигавицата, вземат се биопсии, за да може по-късно те да се изследват внимателно на микроскоп.

  От какво зависят изхожданията при децата?

  Видът на изхожданията при децата зависи от храненето им, консумацията на течности, физическата активност и навика за редовни изхождания, наследствеността и някои психологически фактори.

  Изхожданията са през повече от 2–3 дни

  Това зависи от възрастта на детето – бебетата през първия месец трябва да се изхождат поне 3 пъти на ден с размер на изхождането от еднолевова монета. След първия месец, ако са на кърма, могат да се изхождат и през по-големи интервали – дори 3–5 дни, и ако няма алармиращи симптоми, това се счита за нормално. Във времето всяко дете оформя своя навик за изхождане. Важни са обаче не точният интервал между изхожданията, а видът и консистенцията им, наличието на болка и дискомфорт, съпровождащи дефекациите, данните за кръв и слуз в изхожданията. В този смисъл имаме пациенти с изхождания през 2–3 дни, които са меки, оформени, несвързани с болка и подуване на корема, без промяна в апетита или по някакъв начин влошаващи качеството на живот. Тези изхождания приемаме за нормални.

  Нередовен стомах и хранителна алергия при най-малките

  Запекът в редки случаи може да е симптом на хранителна алергия, но това е по-характерно за бебетата и малките деца. Обичайно той не е единствен симптом на хранителната алергия. Често се засягат и други органи и системи, като кожата и дихателната система.

  Хранителна алергия при бебетата

  Като цяло може да се каже, че кожата, храносмилателната и дихателната система са тези, които реагират при данни за хранителна алергия при кърмачето. Симптомите могат да появят както бързо след консумацията на храна – до минути и часове, така и след няколко дни и седмици дори. Диагнозата често е трудна, ако не се касае за най-тежката реакция на анафилаксия, и е необходимо внимателно обследване на състоянието – търсят се данни за наследственост, внимателно се проследяват симптомите на детето, понякога се прилагат и тестове (венозни, кожни), провежда се често елиминационна и провокационна проба с подозираната храна и едва тогава се поставя диагноза. Лечението е изключване на храната, предизвикала съответната реакция, за интервал (според храната) от 3 до 6 и повече месеци и внимателното й въвеждане след този период. Често се налага и лечение с противоалергични средства.

  Преодоляване на запека

  Променя се храненето, като се увеличава приемът на фибри и храни със слабителен ефект, увеличават се консумацията на вода и физическата активност и детето се приучва към редовни изхождания по едно и също време – обичайно след хранене сутрин или вечер.

  Въвеждане на твърдите храни при бебетата

  Захранването при децата е около 6-ия месец, но не по-рано от 17-ата и не по-късно от 26-ата седмица от живота им. Препоръчително е да започне при симптоми на готовност от страна на детето – да може да седи с помощ, да проявява интерес към храната на възрастните, да може съдържимото от поднесена в устата лъжица свободно да се изсипе в нея, а не лъжицата да се бута с езиче, и др. Забавянето води до недостиг на енергия и/или микроелементи, важни за оптималното физическо развитие на детето, мозъка и имунитета му.

  Бебето все още е гладно след хранене

  Ако говорим за периода, в който бебето получава само мляко, има два варианта. Ако бебето е на кърма, това е сравнително лесно, защото обичайно бебето е неспокойно, търси с устичка, плаче, не може да заспи. Всяка майка се научава с времето да разчита специфичния език на детето си. Ако обаче бебето се храни с мляко за кърмачета, това е по-трудно, защото обичайната практика е детето да се храни според дадената препоръка за количество храна на един прием. Тогава бебето по-трудно само регулира храненето си и това е един от рисковете за затлъстяване напред във времето.

  Вегетарианска диета

  Добре е да се прави разлика между вегетарианство (там също има варианти – да се консумират яйца, млечни продукти, в някои случаи и риба) и веганство, при което детето не получава никакви животински продукти. Вегетарианското хранене за бебета и малки деца е възможно при определени обстоятелства – да получават поне 500 мл мляко и да се хранят с обогатени с някои микроелементи (като желязо и цинк) храни, които са особено важни, добре е да има и консумация на риба. Внимателно трябва да се огледа диетата на детето, за да няма риск за дефицити на микронутриенти. Веганството не се препоръчва от Европейското дружество по детска гастроентерология и хранене в кърмаческа и ранна детска възраст. Счита се, че е твърде рисково за детето.

  Още в Новини

  Майчин дом“ с благодарност към дарители

  Ръководството и екипът на специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ изказва своите благодарности на компаниите и хората, които изразиха своята… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени